Zanimivosti

Prekmurska gibanica bo nov izziv

A.M.
21. 5. 2014, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rudolph van Veen, ki je pred kratkim obiskal Ljubljano in znova navdušil, vse bolj obožuje slovenske kulinarične dobrote. Prav poseben izziv pa mu predstavlja prekmurska gibanica.

Alesh Maatko

Eden izmed najbolj priljubljenih nizozemskih kuharjev je najprej obiskal rezidenco nizozemskega veleposlanika v Ljubljani, kjer je skupaj z veleposlanikom Pietrom Janom Langenbergom po svojem receptu pripravil nekaj specialitet, med drugim tudi tipične nizozemske prigrizke. Ob spremljavi dobre glasbe, okusnega vina in v družbi izbranih povabljencev se je na terasi prekrasne rezidence kuhalo kot na malih zaslonih. 

A samo kuharija ni dovolj, je voditeljici Alenki Godec in ostalim gostom razložil Rudolph.

»Kuho moraš imeti rad, v jed pa vključiti tudi ljubezen,« pravi priljubljeni kuhar, ki nam je zaupal, da želi spoznati tako našo kot tudi balkansko hrano, saj ga ta vse bolj navdušuje. »Zelo sem vesel, da je Rudolph van Veen gostom v moji rezidenci prikazal, kako zlahka se pripravijo tipične nizozemske jedi.

Nizozemska kulinarična tradicija je takšna, kakršni smo Nizozemci in kar pooseblja Rudoph sam:  neposredni, preprosti in brez olepševanja, a odlične kakovosti. Tako kot Slovenci smo tudi mi ponosni na tradicionalne jedi naših babic, a hkrati pripravljeni preizkušati in vpeljati novosti. To je tudi razlog, zakaj ima tako veliko nizozemskih restavracij Michelinove zvezdice. Rudolph je uporabil čudovito kombinacijo svežih slovenskih in nizozemskih sestavin, kar dejansko simbolizira nizozemsko-slovensko sodelovanje na področju kmetijstva in prehrane. Tu smo resnično tesno povezani. Kar morda ni znano vsakemu posamezniku, je dejstvo, da ni dežele na svetu, ki bi izvažala v toliko krajev; nihče bolje ne izkorišča bogastva kmetijstva kot Nizozemska. Brez hrane ne moremo živeti in Nizozemska prav zaradi tega razvija in ponuja odgovore na izzive, ki jih postavlja pomanjkanje hrane v svetu, še zlasti v prihodnosti,« je po skupnem in zabavnem kuhanju zaključil veleposlanik.