Zanimivosti

Nova različica brskalnika Firefox s prenovljenim vmesnikom

STA
30. 4. 2014, 14.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Najnovejša različica spletnega brskalnika Firefox prinaša prenovljen uporabniški vmesnik. Gre za eno največjih sprememb priljubljenega brskalnika v zadnjih dveh letih, ki obljublja enostavnejšo in preglednejšo brskanje po spletu.

Najopaznejša sprememba je oblika novega uporabniškega vmesnika, ki je po videzu precej podoben Googlovemu brskalniku Chrome. Prenovljen je uporabniški meni, ki se odslej nahaja na desni zgornji strani, bistveno bolj intuitivno je tudi prilagajanje gumbov in drugih elementov.
V novi, 29. različici brskalnika so pri Mozilli nadgradili tudi orodje za sinhronizacijo Firefox Sync. Ta uporabnikom omogoča prenašanje zaznamkov, odprtje zavihkov in zgodovine prek različnih naprav, tudi mobilnih. Nova različica že vsebuje podporo za slovenski jezik.
Firefox je pri nas dolgo zasedal prvo mesto med spletnimi brskalniki. Googlov Chrome ga je po podatkih družbe Gemius prehitel šele januarja letos. V februarski meritve je Chrome dosegal 34-odstotni delež, Firefox pa je zasedal slabih 32 odstotkov slovenskega trga. Na tretjem mestu je Microsoftov Internet Explorer z okoli 20-odstotnim deležem.
Na svetovni ravni so razmerja bistveno drugačna - Chrome dosega 43-odstotni delež, Internet Explorer mu sledi s slabimi 23 odstotki, Firefox pa je na tretjem mestu z okoli 19-odstotnim deležem, kažejo podatki družbe za spletno analitiko Statcounter.