Zanimivosti

Pokupil bo vse videokasete filma Hitrost

J.P.
4. 5. 2014, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ryan Beitz iz Idaha v ZDA je bržda največji oboževalec filma hitrost. Zadal si je namreč izredno ambiciozno nalogo: da zbere vse kopije dotičnega filma na videokasetah. Trenutno se ponaša z več kot petstotimi in avtobusom, katerega namerava predelati tako, da bo čim bolj spominjal na tistega v filmu iz leta 1994.

Projekt svetovna Hitrost, kakor imenuje svoje početje, se je začel v Seattlu, kjer je živel brez prebite pare. Ko je kupoval božična darila za družino, mu ni preostalo drugega, kot da najde nekaj primernega v zastavljalnici.

Projekt svetovna Hitrost, kakor imenuje svoje početje, se je začel v Seattlu.

Tam je našel šest kopij imenovanega filma na videokasetah – kot pravi, se mu je zdelo duhovito, da bi svojim družinskim članom poklonil enaka darila. Dokler ga ni doletelo, kako fascinantno je imeti več kopij iste stvari. Ko je obiskal naslednjo zastavljalnico, je našel še trideset kopij in jih pokupil. Seveda za drobiž. Kot pravi, pretirano veliko denarja za videokasete ne misli zapravljati. »Če so predrage, jih preprosto ukradem,« je povedal. Zaveda se, da vseh kaset v resnici ne bo mogel zbrati, a se mu ideja zdi tako dobra, da ne namerava odnehati. Za praktični vidik svoje obsesije se ne zmeni. Kot pravi, v svojem početju vidi nekaj freudovskega, saj naj bi ponavljanje bilo cilj nezavednega, kakor Freuda razume Ryan, in dodaja, da se na ta način zoperstavlja filozofiji, da mora biti vse na svetu uporabno.