Zanimivosti

Marand osvojil drugo mesto na evropskem tekmovanju za e-zdravje

STA
16. 4. 2014, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovensko računalniško podjetje Marand je osvojilo drugo mesto na evropskem tekmovanja EU SME Ehealth Competition, ki je namenjeno spodbujanju rešitev na področju e-zdravja. Organizira ga podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, ki je odgovorna za področje digitalne agende EU.

Kot so sporočili iz podjetja, so drugo mesto osvojili z rešitvijo za shranjevanje, upravljanje, preiskovanje in izmenjavo elektronskih zdravstvenih podatkov Think!EHR Platform.
Platforma temelji na odprtem podatkovnem modelu in omogoča univerzalen zapis kliničnih podatkov, njihovo prenosljivost med različnimi aplikacijami, ustanovami in celo državami. Glavni uporabniki platforme so bolnišnice, ki platformo uporabljajo za hranjenje in upravljanje kliničnih podatkov o pacientih, institucije, ki sodelujejo pri nacionalnih programih e-zdravja, in IT ponudniki kliničnih informacijskih sistemov.
Na tekmovanju je sodelovalo več kot 150 podjetij, v finale pa so se skupaj s slovenskim podjetjem uvrstili še dve finski podjetji in po eno iz Velike Britanije in Nemčije.
V Marandu so ob tem poudarili, da njihova platforma dejansko pripomore k izboljšanju postopkov in večji učinkovitosti zdravljenja. "Kvalitetni podatki so tudi osnova za klinične raziskave. Z našo rešitvijo to dokazujemo v sistemih e-zdravja ter bolnišnicah v Sloveniji, Rusiji in Švedski, že kmalu pa tudi v številnih novih državah," je zapisal direktor podjetja Tomaž Gornik.