Zanimivosti

Na usmrtitev čaka že 47 let

STA/J.P.
27. 3. 2014, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Japoncu, ki je na izvršitev smrtne kazni čakal kar 47 let, bodo ponovno sodili, saj obstaja možnost, da so bili dokazi podtaknjeni, je odločilo sodišče v mestu Šizuoka. Odredilo je tudi izpustitev 78-letnega moškega. Tožilstvo se še ni odločilo, ali se bo na odločitev pritožilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ivao Hakamada je bil leta 1968 obsojen zaradi krutega umora svojega šefa in njegove družine dve leti poprej. Ključen dokaz tožilstva v primeru so bila okrvavljena oblačila, ki pa so se pojavila šele leto dni po njegovi aretaciji.

Podporniki in nekateri odvetniki so poudarjali svoje dvome o dokazih, policijski preiskavi in obsodbi. Kasneje je test DNK pokazal, da krvavi madeži niso Hakamadovi.

Po navedbah Amnesty International je Hakamada zapornik, ki najdlje čaka na izvršitev smrtne kazni.

Hakamada je sicer umor sprva zanikal, kasneje pa je zločin priznal na policijskem zaslišanju, kjer naj bi ga tudi brutalno pretepali. Priznanje je kasneje umaknil, a vrhovno je sodišče leta 1980 vseeno potrdilo njegovo smrtno kazen.

Sodišče je današnjo odločitev o novem sojenju med drugim utemeljilo s sumom, da so preiskovalci dokaze podtaknili, da bi dosegli obsodbo v primeru, ki je šokiral državo.