Zanimivosti

To vas lahko stane 10 tisočakov in 10 let zapora!

STA/N.J.
7. 3. 2014, 08.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kongres Massachusettsa je v četrtek, le dan potem, ko je vrhovno sodišče te ameriške zvezne države zavrnilo obtožnico proti moškemu, ki je dekleta in ženske fotografiral pod krilom, sprejelo zakon, ki takšno početje opredeljuje kot prekršek ali kaznivo dejanje.

Novella 2000

Vrhovno sodišče je v sredo sklenilo, da Michaela Robertsona, ki je poleti 2010 s telefonom slikal potnice na podzemni železnici v Bostonu pod njihovimi krili, ne morejo obsoditi, ker ni kršil zakona, kot je ta napisan. Robertsona so aretirali, vendar je tožil in vrhovno sodišče mu je na koncu dalo prav. Sodišče je odločilo, da zakon sicer ščiti ljudi pred nadležnim fotografiranjem, vendar le na kraju, kjer upravičeno pričakujejo spoštovanje zasebnosti in so povsem ali deloma goli. To na primer velja za garderobe, športne slačilnice in stranišča.

Državni kongresniki so se po odločitvi sodišča razburili in napovedali ustrezne spremembe zakona o "kukajočem Tomažu" (Peeping Tom). Odzvali so se s svetlobno hitrostjo, saj je bil že v četrtek sprejet zakon, ki prepoveduje fotografiranje, video snemanje ali elektronski nadzor intimnih delov osebe, brez izrecnega dovoljenja.

Če gre za odraslo osebo je to prekršek, ki se kaznuje z največ dvema in pol letoma zapora in 5000 dolarji kazni. Če gre za mladoletno osebo, je kazen do pet let zapora in 10.000 dolarjev. Za razpečevalce takih fotografij ali posnetkov pa je zagrožena kazen do deset let zapora, skupaj z 10.000 dolarji globe.