Zanimivosti

Bizarno: obešajo se za lase, da bi ostale budne

J. P.
29. 1. 2014, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Gotovo se je že marsikateri študent znašel v situaciji, ko je bil primoran študirati pozno v noč, ob tem pa se na vse pretege trudil ostati buden.

Kitajske študentke pa so se domislile preproste, a učinkovite metode, ki jim pri dolgotrajnem »guljenju« knjig pomaga ostati pokonci. Svoje lase na lestenec ali pod strop pripnejo s kljukicami za sušenje perila, ki jih pocukajo vsakič, ko jim omahne glava. Tehniko naj bi domnevno popularizirali dve študentki s kitajske univerze za agrikulturo in gozdarstvo v provinci Fujian.

Dvajsetletna Chen Tang in njena sostanovalka, enaindvajsetletna Huang Lu, obremenjeni s študijskimi obveznostmi, sta iskali način, kako se zoperstaviti moteči potrebi po spancu. Preizkusili sta že bolj običajne metode – kofein, sklece in intenzivnejše delovanje klimatske naprave, a nobena izmed njih ni prinesla želenih rezultatov. V tistem sta dekleti sprevideli, da bosta morali rešitev za njuno dilemo poiskati v zgodovinskih knjigah.

Tehniko naj bi domnevno popularizirali dve študentki s kitajske univerze za agrikulturo in gozdarstvo v provinci Fujian.

Tako sta zasledili zapise o dveh slavnih kitajskih mislecih, ki sta se za bistrost uma posluževala domala ekstremnih metod. Eden se je zbadal z iglami, ko je postajal utrujen, drugi pa je svoje lase privezal na tram pod stropom,da ne bi zakinkal.

Chen je v tej metodi prepoznala potencial, zato se je odločila, da jo preizkusi na lastni koži oziroma bolje rečeno lasišču. »Chen je tako zelo odločena uspeti, da se je odločila preizkusiti trik z lasmi. K sreči so njeni lasje za kaj takega dovolj dolgi,« je povedala Huang, ki je na spletu objavil fotografije svoje domiselne sostanovalke. »Ker pa v našem študentskem domu nimamo tramov, je bila primorana improvizirati z obešalnikom za oblačila.« Chen pravi, da jo takšen način študiranja navdaja s potrebno energijo, pritožuje se le nad dolgočasnimi pripravami, ki ji vzamejo kar nekaj časa.

Po objavi fotografij se je metoda med kitajskimi študenti hitro razširila, vzniknile pa so tudi novi, drugačni prijemi – našlo se je dekle, ki si je med učenjem okrog vratu obesilo zanko, spet drug študent vonja notranjščino svoje obutve, da bi lahko ostal buden.