Zanimivosti

Zadetek na lotu je lahko tudi prekletstvo

Tina Nika Snoj
29. 1. 2014, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Verjetno se le malokdo nikoli ni predajal sanjarijam o zadetku na lotu ali drugem hitrem viru milijonskega zaslužka. »Kaj bi, če bi …« Ta prijetna mrščavica je sploh glavni razlog, da vsaj sem ter tja kupimo loterijsko srečko, saj če bi se ozirali na verjetnost, da zadenemo glavni zadetek, bi svoj denar zagotovo raje vložili kamor koli drugam. Sem ter tja pa se komu naložba v sanje tudi izplača. Kot se je pred kratkim dvema Slovencema. Eden je zadel sedmico na »domačem« lotu, drugemu pa je v žep padel kar 21-milijonski eurojackpot. Finančni strokovnjaki morebitne instantne milijonarje opozarjajo predvsem na dvoje – denar še ne prinaša sreče, med prsti pa lahko steče hitro kot zrna peska.

»Običajno pridejo po dobitek zelo hitro.« Tudi sama sem si šla ogledat, kakšen je prostor, kjer človek postane lotomilijonar. Kar malo razočarana sem bila. Nobenih marmornih soban, korintskih stebrov, žameta in pozlate ni videti. Takoj za vhodom v nizko poslovno stavbo na Viču je majhen prostor s tipično loterijsko »stojnico«, dva koraka od nje pa bančna pisarna in okence. Tudi mag. Mateja Slamnik Kos, svetovalka uprave Loterije Slovenije za odnose z javnostmi, je zatrdila, da je prevzeti milijone pri njih zelo preprosta reč. »Dobitke nad 4000 evrov izplačujemo na sedežu družbe, tako da se pri okencu zvrsti mnogo ljudi. To, da stopite skozi naša vrata, še ne sporoča vsemu svetu, da ste milijonar.« Še najbolj bi vam torej lahko bilo neugodno zato, ker v vrsti z vami čakajo tudi drugi. Prav zaradi tega so pred časom uvedli možnost, da se veliki dobitniki vnaprej napovejo in prevzamejo nalog za izplačilo v njeni pisarni. A ker se za to možnost ljudje niso odločali, so jo uradno ukinili. Kljub temu jo, na izrecno željo, še vedno lahko uporabite. A večina iz vsega skupaj ne dela kake posebne slovesnosti. »Le redko kdo pride z odvetnikom ali kaj podobnega. Večinoma pridejo sami ali z družino. Vsem pa je skupno, da želijo pri nas preživeti čim manj časa,« se je smejala Slamnikova. Postopek tako ali tako ni dolg. Prijazna gospa za okencem zahteva listek, osebni dokument in davčno številko, saj gre del dobitka občini stalnega prebivališča dobitnika. Potem izpolni nalog z velikimi številkami, ki ga nato dobitnik odnese tista dva koraka do bančnega okenca in nakaže na račun po želji. Običajno pridejo ljudje po svoj dobitek zelo hitro, v enem tednu, imeli pa so že tudi primere, ko so prišli tik pred zdajci. 

Slovenske dobitne kombinacije morda ne prinašajo večstomilijonskih vsot kot v ZDA, a nekaj milijonarjev se je skozi leta nabralo tudi pri nas. Rekordna sedmica je bila vredna 4.872.229,44 evra, izžrebali so jo januarja 2012, vplačana pa je bila v Mariboru. Naslednja največja je bila sedmica, vredna 3.195.599,45 evra. Izžrebali so jo julija 2005, razdelila pa sta si jo dva igralca, ki sta oba listka vplačala v Ljubljani. Na tretjem mestu je sedmica iz lanskega leta, vredna 2.995.046,62 evra, ki sta si jo razdelila dva igralca iz Maribora. Vsi ti srečneži, kot jim radi rečemo, pa tudi mnogi, ki so domov odnesli manjše, a kljub temu velike vsote, bi lahko s tem denarjem udobno živeli do smrti, pa še za potomce bi ostalo. Žal pa iz medijev poznamo tudi zgodbe, ko so ljudje že čez nekaj let ostali brez ficka ali celo z dolgovi za vratom. Veliko denarja naenkrat z malo truda je očitno recept za finančni neuspeh, saj naj bi kar 90 odstotkov velikih loterijskih zmagovalcev svoje bogastvo izgubilo že v petih letih. Če se dobitna kombinacija kdaj zgodi tudi vam in vas bodo pestili sladki pomisleki, kako ohraniti in oplemenititi svoj denar, si vzemite k srcu naslednje nasvete!

Vprašanja za novopečenega milijonarja. Psihologi opozarjajo, da vsaka velika sprememba v življenju pomeni pretres. Morda je stres ob zadetku res predvsem prijeten, a marsikoga bo ob njem tudi zaskrbelo. Ne pojavi se namreč le vprašanje, kaj narediti s svojim denarjem, ampak tudi, kaj narediti s svojim življenjem. Razmisliti bo treba, kaj vam je všeč in kaj bi spremenili. Radi opravljate svoje delo? Potem nikar ne pustite službe, raje razmislite, ali bi morda lahko sami imeli podjetje, ki se ukvarja z vašo dejavnostjo. Tudi sicer ne dajajte odpovedi na vrat na nos, saj rutina pomaga ohranjati duševno stabilnost. Razmislite, ali bi se želeli preseliti v drug kraj (morda celo državo) ali bi raje ostali, kjer ste. Želite svoje novo bogastvo prikriti ali vam je vseeno, če ljudje vedo, da ste novopečeni milijonar? Kako boste reagirali, ko vas bodo za denar prosili prijatelji, znanci, domači, pa tudi neznanci in institucije? Kako se boste počutili, ko bodo vaši otroci kar naenkrat otroci bogatašev, in kako bodo to sprejeli oni? Kako bo novi denar vplival na vzgojo, ki jo želite dati otrokom, na življenjsko pot, ki bi jim jo želeli omogočiti?

Vzemite si čas. Vprašanj, na katera si mora odgovoriti novopečeni milijonar, je veliko. Če ni bogat že od prej, mu novi denar omogoča skoraj popolnoma novo življenje. Pa ga res hoče in kakšno? Prvi nasvet tako psihologov kot finančnih strokovnjakov je zato – vzemite si čas. Dobitni listek podpišite, fotokopirajte, skenirajte, zaklenite v sef in počakajte. Lahko tudi kak mesec. Še dlje čakajte, preden sklenete prve finančne posle in se odločite, kako investirati. Večina vam bo predlagala kar pol leta ali celo leto odloga.

Vlagajte šele, ko mine evforija. Vsekakor najprej počakajte, da mine evforija. Denar namreč prinaša srečo le do neke mere. Če imamo dovolj, da vemo, da ne bomo lačni in brez strehe nad glavo ter da si lahko privoščimo tudi kaj za dušo, dodaten denar ne pomeni avtomatično tudi večjega zadovoljstva v življenju. Nekateri se v tem, da si lahko kupijo skoraj karkoli, celo popolnoma izgubijo. Denar morate vedno gledati le kot sredstvo – za preživetje, za izobraževanje, za  hobije in osebno rast, za varnost na stara leta. Vse drugo pa je odvisno od vaše osebnosti in tega, kako živite. Evforija, ki sledi zadetku na lotu, je najslabša svetovalka. Mnogi podležejo potrebi po tem, da bi se nagradili, in si kupijo (pre)drage hiše, jahte in avtomobile. Ali pa postanejo pohlepni in svoj denar investirajo v tvegane borzne papirje. Morda kar v razne »zagotovljeno dobičkonosne« posle prijateljev in znancev. Ali pa se na veliko in brez izkušenj lotijo svojih.

Prijateljem zmerne vsote. Prijateljem nasploh namenite le zmerne vsote, če čutite potrebo, da bi jim kaj dali. Nihče od vas ne more pričakovati, da ga boste opremili s stanovanjem, financirali njegov sanjski posel ali pa mu podarili toliko, da lahko od tega živi do konca življenja. Konec koncev, kakšen prijatelj pa je, če ni zadovoljen z nekaj tisoč podarjenimi evri?! Lepo življenje, ne razmetavanje, naj bo cilj tudi za vas. Če boste svojo dušo hranili le z materialnim, vam kmalu tudi veliko denarja ne bo več dovolj za izpolnjevanje čedalje ekstravagantnejših želja.

Najemite svetovalce. Če po poklicu niste davčni ali finančni svetovalec, računovodja ali borzni posrednik, boste verjetno za pametno razporeditev svojega denarja potrebovali pomoč strokovnjaka. Prva investicija bi tako morala biti v dober nasvet. Tu se ravnajte tudi po občutku. Če vam nekdo ne zbuja zaupanja, ga zamenjajte.

Poskrbite za mirno starost. Najprej dobro premislite, koliko denarja potrebujete, da poplačate morebitne kredite in dolgove, da izšolate sebe ali otroke, da poskrbite za udobno življenje in mirno starost. Znesek, ki vam to omogoča, naj bo nedotakljiv za finančna tveganja.

Razpršite. Prva napaka novopečenih bogatašev je, pravijo, da želijo iz veliko narediti še veliko več. Po možnosti kar dvakrat toliko. Odločajo se za tvegane naložbe, ki obljubljajo velike donose, in se najpogosteje pri tem opečejo. Tako se lahko hitro izgubi tudi 80 odstotkov vsega denarja. Strokovnjaki za naložbe priporočajo vse kaj drugega. Predvsem globalno razpršitev investicij ter večji del naložen v varne naložbe z nizkimi donosi. Le kakih deset odstotkov, pravijo, naj bo namenjeno bolj tveganim investicijam. Pa še to, če se vam res zdi, da potrebujete še več, kot že imate: pri velikih zneskih lahko namreč za naše razmere razkošno živite že tudi z enoodstotnim donosom na leto. Ob naložbah, ki bi prinašale 3 odstotke  na leto, torej ob  precej konservativnem investiranju, bi naš srečnež z 18 milijoni na leto dobil kar 540.000 evrov.

Določite si proračun. Taka in tudi  manjša vsota bi morala biti dovolj, da zadovolji vse vaše potrebe, pa še ostane za nadaljnje naložbe ter precej luksuza in razsipanja zraven. Morebiti bi bilo najbolje, če bi donosnost naložb predstavljala vaš letni proračun, glavnico pa bi pustili nedotaknjeno, saj od nje lahko živi še mnogo generacij za vami. Ob tem pa ne pozabite na manj srečne od sebe ter  s humanitarnostjo in vlaganji vračajte družbi, ki vam je vaše novo življenje omogočila.