Zanimivosti

Ameriška vojska izvajala poskuse na lastnih vojakih

J. P.
24. 1. 2014, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Petinšestdeset let po skrivnih eksperimentih, ameriška oblast veteranom še vedno meče pesek v oči.

Ameriško obrambno ministrstvo in Kopenska vojska Združenih držav Amerike se na vse pretege trudita preložiti sodni nalog, na podlagi katerega bi morala veteranom vietnamske vojne predložiti podatke o razsežnosti tajnih preizkusov, ki so bili med hladno vojno opravljani na njih.

Projekt Sponka

Zvezna tožba, ki jo je vložilo združenje Vietnamskih veteranov Amerike v navezi s posameznimi vojaki, se vleče že od januarja 2009.Veterani namreč zahtevajo podrobnosti v zvezi s skrivnim testiranjem, ki ga je ameriška vlada izvajala v projektu Sponka – posebne operacije, v okviru katere je posebna ameriška obveščevalna služba, ustanovljena začasa druge svetovne vojne in predhodnica Centralne obveščevalne agencije, zaposlila nacistične znanstvenike za namene povojnih obveščevalnih storitev. Veterani so v svoji tožbi zapisali, da so poznejša Centralna obveščevalna agencija in Kopenska vojska ZDA s pomočjo nacističnih znanstvenikov v okviru imenovanega projekta za poskusne zajčke uporabili vsaj 7.800 veteranov, in to samo v Edgewood Arsenalu – v laboratorijih v ameriški zvezni državi Maryland.

Veterani zahtevajo podrobnosti.

Ameriška vojska je v petdesetih letih prejšnjega stoletja začela z raziskovanjem učinkov raznih psihoaktivnih elementov na človeški um. Pri tem so si med drugim pomagali tudi z vojaki. Ameriška vlada naj bi namreč razvijala razne substance za nadzor človeškega uma; substance, ki povzročajo zmedo, šibkost in začasno izgubo sluha in vida; substance, ki povzročajo hipnozo in takšne, ki bi človeka naredile odpornejšega na mučilne metode. Veterani v svoji tožbi nadalje namigujejo, da so bili v eksperimente vključeni tudi civilni »prostovoljci«, denimo študentje, ki so za sodelovanje bili plačani, in zaporniki. Vsi tisti nezavedno vključeni v tovrstne poskuse s številnimi različnimi imeni (npr. Pandora, Monarch, MKUltra), so bili izpostavljeni vsaj 250 (verjetnejša številka je 400) različnim vrstam drog, zdravil itd., med drugim tudi živčnemu bojnemu strupu sarinu – vse samo zato, da bi ameriška vlada lahko razvila nove substance s prej naštetimi iskanimi učinki.

Razvoj skrivnih substanc

Številne kemikalije naj bi domnevno bile nad znanim pragom tolerance, kar je številnim vojakom pustilo trajne posledice: hromeče bolečine, izgubo spomina, halucinacije, prebliske, razne travme in druge zdravstvene težave. Veterani zato zahtevajo dolžno zdravstveno oskrbo. S tem v zvezi navajajo še vojaško uredbo iz leta 1962, ki udeležencem eksperimentov zagotavlja informiranje o sami naravi, trajanju, namenu opravljanega poskusa, njegovih metodah, sredstvih in tveganjih.