Zanimivosti

Bo komet ISON uničil Sonce?

jp
27. 11. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Že mesece vse oči, uprte v nebo, sledijo kometu, ki se bliža žgočemu Soncu. Trenutek resnice lahko pričakujemo v četrtek. Komet ISON, po novem premera 1,6 kilometra, se bo ali scvrl ali prestal Sončev žar. Če bo preživel bližnje srečanje s Soncem, bo decembra s prostim očesom viden s severne poloble. Že zdaj pa ga je mogoče videti s pomočjo običajnega daljnogleda, občasno celo tudi brez.

NASA tolikšne pozornosti ni namenila še nobenemu kometu do zdaj. Ampak najboljše morda šele prihaja. Znanstveniki domnevajo, da spremljamo prvo potovanje kometa ISON skozi notranji sončni sistem. To pomeni, da obstaja velika verjetnost, da komet prenaša pristno materijo iz začetkov našega sončnega sistema. Komet naj bi izhajal iz območja Oortovega oblaka, domnevnega območja kometov. Iz kakršnega koli razloga že je ISON zapustil imenovani oblak, ga je v notranji del sončnega sistema pritegnil Sončev gravitacijski vlek.

Bližje ko je komet Soncu, hitrejši postaja. Januarja je njegova izmerjena hitrost znašala 64.000 km/h, prejšnji četrtek 240.000 km/h. V četrtek bo komet odbrzel mimo Sonca na razdalji le 1,175.000 kilometrov, kar je manj od Sončevega premera. Takrat naj bi se gibal z neverjetnimi 1,332.000 km/h. Če preživi ali ne, smo zemljani lahko brez strahu, saj se Zemlji ne bo približal na več kot 64 milijonov kilometrov. Najbližje nam bo 26. decembra, nato pa nas bo zapustil za vedno.