Zanimivosti

Dobili dovoljenje za uboj mladoletnikov

STA/M.J.
27. 11. 2013, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Belgiji - eni redkih držav, kjer je evtanazija dovoljena - se obeta razširitev te pravice, tako da bi bila ob odraslih tudi na smrt bolnim otrokom dovoljena pomoč pri umiranju. Predlogu zakona, ki bi dovolil to, kar se sicer po mnenju mnogih že dolgo dogaja, sta danes pritrdila pristojna odbora belgijskega senata.

Thinkstock

Belgija je bila leta 2002 za Nizozemsko druga država, ki je dovolila medicinsko pomoč pri umiranju za bolnike, ki trpijo neznosne bolečine. A v Belgiji lahko iz usmiljenja pomagaš umreti le polnoletni osebi, medtem ko je na Nizozemskem meja postavljena že pri dvanajstih letih starosti.

Leta 2009 so evtanazijo nato dovolili še v Luksemburgu, tako kot v Belgiji le za odrasle, v Švici pa zdravniki pacientom lahko pomagajo umreti, čeprav je evtanazija sama po sebi nezakonita, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Odbora zgornjega doma belgijskega parlamenta za pravosodje in socialne zadeve sta spremembe zakonodaje, ki bi dovolile evtanazijo tudi za mladoletne, danes potrdila z veliko večino. Po potrditvi v odborih bosta o predlogu zakona v prihodnjih mesecih odločala še oba domova parlamenta.

Predlagana zakonodaja dovoljuje evtanazijo za mladoletnike pod tremi pogoji - če imajo neozdravljivo bolezen, če psihiater presodi, da so sposobni odločati sami zase, ter če trpijo neznosne bolečine, ki jih ni mogoče ublažiti, poroča AFP. Svoje privoljenje bi sicer morali dati tudi starši, nad celotnim postopkom pa bi bdela zdravstvena ekipa.

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da spremembe zakonodaje podpirajo kar tri četrtine Belgijcev. Javno se je zanje nedavno izrekla tudi skupina 16 pediatrov. "Zakaj bi mladostnike oropali te zadnje možnosti," so zapisali v odprtem pismu in zatrdili, da so tudi mladoletni sposobni sprejemati zelo zrele odločitve, ko so soočeni s smrtjo.

A nekateri evtanaziji na sploh ali pa vsaj njeni razširitvi odločno nasprotujejo, tako da se je v Belgiji v zadnjih mesecih razplamtela vroča razprava. Proti so se med drugim izrekli verski - krščanski, muslimanski in judovski - voditelji, ki jih skrbi "vse hujša trivializacija tako resnega vprašanja".