Zanimivosti

Avto? Letalo? Oboje!

jp
7. 11. 2013, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovaško podjetje iz Bratislave je razvilo vozilo, s katerim je mogoče voziti po običajnih cestah, po potrebi pa se lahko spremeni v dvosedežno letalo. Aeromobil 2.5, kakor se hibridni izum imenuje, je bil premierno predstavljen na letalski razstavi v kanadskem Montrealu. Njegova idejna očeta sta oblikovalca Stefan Klein in Jurak Vaculik, ustanovitelja podjetja Aeromobil.

Koncept vozila je bil v delu od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Prvi modeli so bili dokaj bizarni in bi kot taki imeli veliko težav v redni uporabi.

Takrat so sprevideli, da bodo potrebne izboljšave koncepta, da bi leteči avtomobil lahko nekoč postal del običajnega cestnega prometa. Odzivi strokovnjakov iz letalske industrije so bili povečini pozitivni, sploh kar zadeva tehnologijo preobrazbe iz avtomobila v letalo.

Po besedah podjetja bo vozilo mogoče oskrbeti z gorivom na običajnih črpalkah, prav tako naj bi ga bilo mogoče parkirati na standardnih parkirnih mestih. 450-kilogramsko vozilo v cestni različici v dolžino meri 6 metrov, v širino 1,6 metra.

Letalska različica v širino zaradi razprtih kril meri 8,2 metra. V letu ga poganja namenski propeler - kot letalo dosega hitrosti do 200 km/h, kot avtomobil okrog 160 km/h. Žal pa vozilo ni zmožno vzletanja z mesta, ampak potrebuje dovolj prostora za vzlet. Ujet v gneči ostaja enako nemočen kot običajna vozila