Zanimivosti

Še več fotografij in novic

S.R.
8. 3. 2013, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako bi lahko na kratko opisali spremembe Facebookovega ''News Feeda'', ki jih je lastnik in generalni direktor Mark Zuckerberg predstavil 7. marca.

Reuters, Facebook

Gre za nove velike spremembe na osnovni strani Facebooka, ki jo zagledamo ob vsaki prijavi. Mark je na tiskovni konferenci v parku Menlo prenovljen ''News Feed'' opisal kot ''osebni časopis''. Da ti torej vsak dobil svojim zanimanjem prilagojen ''Feed'', bo slednji sedaj na zaslonu zavzel še več prostora, predvsem na račun fotografij, ki bodo sedaj še večje. Fotografije pač že od začetka Facebooka pritegnejo daleč največ pozornosti. V preteklosti so morali zaradi velike pozornosti, ki so jo pritegnile fotografije programerji pravzaprav prirejati algoritme tako, da so tekstovne objave dobile vsaj nekaj pozornosti. Z novo predelavo bo to rešeno bolj elegantno, saj bo poleg večjih fotografij tudi del ''News Feeda'' posvečen samo fotografijam. A tok fotografij bo le eden izmed novih ''pod-tokov'' (''sub-streams''), po katerih bo mogoče brskati po novem. Tako bomo dobili tok za glasbo, strani, ki jim sledite, tok za posamezne interese in tok za vsak seznam prijateljev posebej.

Vse to zopet sledi časopisni analogiji. Zuckerberg razloži, da bi, tako kot vsak časopis tudi Facebook moral imeti prvo stran z aktualnimi dnevnimi novicami, ter posamezne tematske sekcije, preko katerih lahko hitro pridemo do tem, ki nas zanimajo. Prav tako, kot v časopisu na primer skočimo neposredno na športne strani. Poleg fotografij bodo večje tudi objave trenutne lokacije (''check-in''), ki jih bodo sedaj spremljali tudi zemljevidi z vašo označeno lokacijo.

Reuters, Facebook
Primerjava med starim (levo) in novim prikazom fotografij.
Da bi bilo vse skupaj če bolj podobno časopisu, vam bo Facebook sedaj poskusil prikazati tudi čim več aktualnih novic o temah, ki ste jih ''všečkali''. Vse novosti so sicer zasnovne tako, da bodo enako dobro delovale tako na računalnikih, kot tudi tablicah in mobilnih telefonih. Še ena novost pregled vsebine, ki jih bo hkrati delilo več vaših prijateljev. Sedaj boste s premikom miške na njihovo profilno fotografijo lahko prebrali, kaj si kdorkoli od njih misli o temi, ki so jo delili. Manjša nenavadna zadeva pa zadeva Instagram. Kljub novostim, ki še bolj izpostavljajo fotografije, bo delovanje Instagrama povsem nespremenjeno. Deloval bo tako kot vse druge aplikacije.

Novosti bodo uporabniki na strani zagledali v prihodnjih tednih, če pa ste še posebej neučakani, pa lahko preko strani za razvijalce celoten paket nadgradenj dobite še danes.