Žan Serčič

»Ne morem še čisto verjeti, da se mi bodo junija izpolnile velike sanje«

N.S.
9. 5. 2024, 20.41
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 20.47
Deli članek:

Postavni Žan Serčič, ki je trenutno eden najbolj produktivnih glasbenikov na naši sceni, je predstavil novo pesem Bela lilija, še pred tem pa nam je v pogovoru razkril marsikatero sočno zanimivost o sebi, tudi o ljubezni.

Sašo Švigelj
Zabavni in postavni Žan z nasmeškom pravi, da pesem Bela lilija ne predstavlja ljubezni, ampak njegovo osebno renesanso.

Bela lilija ima v različnih kulturah različne pomene. Kitajci verjamejo, da prinašajo srečo, asirska civilizacija jih štejejo za sveto rožo, v grških izročilih so povezane z materinstvom, v naši kulturi pa lilija predstavlja čistost in nedolžnost. Kaj pa po Žanovo?
Zelo dobro si opisal. Ko sem šel raziskovat, kaj bela lilija vse pomeni in kaj, od kod zdaj meni ideja za belo lilijo ... Zgodilo se je tako, da sem med pisanjem pesmi in melodije sam zapel bela lilija. In potem je bilo, kako bela lilija, od kod je bela lilija prišla ... Ko sem začel raziskovati, sem doumel, da sem tudi jaz v nekem obdobju čistosti in čiščenja nekih preteklih, bom rekel, duhovnih stvari, ki so mi potem pomagale, da je ta peti album mogoče malo bolj pozitivno, ljubezensko usmerjen. Kot vsi ostali, katerih rdeča nit je bolečina, je mogoče bela lilija super začetek novega poglavja.

Torej lahko rečeva, da bela lilija pri tebi predstavlja ljubezen ali ...?
Predstavlja renesanso ... (nasmeh)

Taylor Swift vsak album, ki ga izda, posveti enemu od bivših fantov. Glede na to, da ste omenjali bolečino v ljubezni, tudi vi posvečate album in pesmi svojim bivšim dekletom?
Ne, zagotovo ne posvečam tega nikomur, ali da bi lahko rekel, ta pesem je za to dekle, tista pesem je za drugo ... Moji komadi so zagotovo za vsakogar, ki se v njih najde, ampak res pa je, da je veliko mojih skladb nastalo iz dejanskih situacij z dejanskimi osebami, tako da ...

In s tem se na pladnju ponudi vprašanje, ste samski ali zasedeni?
Zaseden, ne, ne! A spet to s temi vprašanji? (smeh) Ne, bom pustil, da vsak zase to razbere iz moje pesmi, dobro?

Igor Pečoler
Žan Serčič je predstavil novo pesem Bela lilija, videospot pa so snemali v Maroku.

Osemnajstega junija vas čakajo Križanke. Velik zalogaj. Nekaj, kar si vsak glasbenik pri nas želi. To bo vaš največji koncert do zdaj? Zakaj križanke, kaj vam pomenijo oziroma kako jih sami vidite?
V bistvu meni to predstavlja spet novo stopničko. Če primerjam z Media centrom, kjer sem imel novembra koncert, je bilo vsem v moji ekipi in tudi meni to kot enajsta stopnička višje, ki smo se je noro veselili, zdaj pa Križanke. Okrog tega koncerta je še večja napetost, še večje pričakovanje. Križanke, ej, ne morem verjeti, da smo tu! Prizorišče, na katerem sem si želel igrati že več let, in pravzaprav si še pred nekaj leti nisem niti predstavljal, da bom kdaj igral tu. Zdaj, ko sem tukaj, bi rad s svojo ekipo pripravil res dober avdiovizualni dogodek za moje oboževalce in tudi kup stvari, ki jih niti oni ne pričakujejo. To so nesporno stvari, ki so plod zadnjega obdobja mojega ustvarjanja, in kup novih skladb, ki jih bom čisto prvič zaigral na odru Križank.

Bo kakšno posebno presenečenje, ki ga lahko že razkrijete?
Bom rekel, da je bilo v zadnjem obdobju, denimo v zadnjih dveh letih, vse usmerjeno bolj v moške in moško energijo Šakalov in gostov, ki to prinašajo, na koncertu v Križankah pa bo recimo tudi malo več ženske energije, ki jo bomo prinesli na oder.   

Razkrijte nam, komu daste najprej za poslušati nove pesmi in kdo je prvi slišal vaš novi album, ki prihaja?
Najprej vse prvi sliši moj koproducent Krešimir Tomec, on je prvi filter, potem pa so na vrsti še ljudje, ki jih imam za kompetentne in so del moje ekipe, po navadi je to moj band Šakali. Vse pesmi dam za poslušati tudi mojemu piarovcu, ki je testni zajček. Če je njemu kakšna pesem zelo zelo všeč, vemo, da ne bo nič iz nje. (smeh) Še bolj pomembno pa je, da on pesmi pokaže svoji partnerici in da ona pove, ali bo ali ne. Do zdaj še ne ni zmotila. (smeh)

PR
Šarmer brez primere nam je razkril, da trenutno še ne ve, kdaj točno bo album izšel, na njem pa bodo številne nove pesmi.

Kaj pa mama, babica in ostali družinski člani?
Ne, oni so zelo slabi kritiki! (smeh) Ker za vsako pesem rečejo: »Noro, Žan, to je super, to je najboljša pesem do zdaj!« (smeh) Seveda jim rad pokažem, ampak od njih ne dobim kritike, ampak pohvale, kar je pa tudi vedno super.

Pa so kdaj zaradi kariere trpeli vaši odnosi?
Včasih je bila samo glasba moje življenje. Tam okoli dvajsetega leta se je vse vrtelo okoli moje glasbe in kariere. Samo to mi je bilo pomembno in nič drugega me ni zanimalo. Veliko odnosov, družinskih in prijateljskih, sem zapostavil. Z leti sta mi največji izziv in želja to, da bom imel uspešno kariero in osebno življenje. Že s tem imaš veliko dela. Nimam drugih hobijev, ki bi me izpopolnjevali. Verjamem, da če želiš biti v nečem res dober, moraš sprejeti kompromise in žrtvovati stvari, čeprav jih imaš rad. ***SLIKA 4 GRE VEN***