Nebinarna oseba

Bambie Thug propalestinska goblinsko gremlinski/a čarovnik/ca z Evrovizije

U.C.
9. 5. 2024, 13.06
Posodobljeno: 9. 5. 2024, 13.20
Deli članek:

Bambie Thug irski/a predstavnik/ca na evrovizijskem tekmovanju, je s svojo pojavo na letošnjem evrovizijskem podiju požel/a množično zanimanje.

Profimedia
Bambie Thug (desno), po naše Bambijev objem.

Uporablja zaimke oni/njih, (ki se jih lažje uporablja v angleščini, kot v slovenščini, ki še ni našla ustrezne rešitve za naslavljanje nebinarnih oseb), zato se tudi avtorica tega članka trudi pisati v skladu z njenimi preferencami uporabe zaimkov. Bambie je o sebi povedal/a, da je ponosen/a, da je prva nebinarna oseba, ki bo zastopal/a Irsko v velikem finalu Evrovizije. Ta komentar je bil sprejet z navdušenim aplavzom in vzkliki čestitk. Umetnik/ca iz Corka je odgovoril/a: »Veš, kaj me dela posebnega? Jaz sem queer in sem čarovnica." Kar je ponovno sprožilo glasno vzklikanje.

Pevka sebe opisuje kot "goblinsko gremlinsko čarovnico/čarovnika. "Bambie je poseben/a tudi po tem, da si je upal/a odkrito nastopiti propalestinsko. Na obraz in noge si je dal/a naslikati propaletniske oznake, napisane v ogamu, starodavni irski abecedi , oznake na njegovem/njenem telesu so bile prevedene kot "Prekinitev ognja". Na vprašanje, zakaj so v svoj nastop vključili ta »skrita« sporočila, so odgovorili, da jim je to pomembno, saj so "za pravičnost" in "za mir". Zdaj pa je moral/a popustiti in bo za finalni nastop zapis spremenil/a v "Crown the Witch", kar pomeni "okronajte čarovnico".

31-letni izvajalec/ka, rojen v Corku, je postal/a prvi irski izvajalec, ki se je po letu 2018 uvrstil/a v veliki finale. Njihova dramatična izvedba alternativne pesmi Doomsday Blue v torkovem polfinalu je prinesla uvrstitev v finale.