Intervju

»Včasih bi se morali vprašati: Ali uživamo v tem, kar imamo zdaj?«

Marjana Vovk
16. 12. 2021, 19.12
Deli članek:

Pred dnevi je neki Slovenec postal bogatejši za več kot 1,7 milijona evrov, saj je na lotu zadel sedmico. Zveni podobno kot osrednja zgodba naše priljubljene dnevne serije, zato smo njenega igralca Matevža Müllerja povprašali, kaj bi storil, če bi se mu nasmehnila takšna sreča.

Ksaver Šinkar
Matevž Müller zna uživati v danem trenutku in ceniti to, kar ima zdaj.

V seriji Sekirca v med družina Hribar sicer zadane še bolj bajno vsoto, kar 55 milijonov evrov, in seveda si vsi želijo del njihovega bogastva, med njimi tudi sosed Matthias, ki ga igra Matevž Müller. 37-letni igralec pravi, da ni nikoli razmišljal o tem, kako bi reagiral, če bi se njemu nasmehnila takšna sreča in bi čez noč postal milijonar. Niti ne ve, kaj bi s toliko denarja. »Uf, nimam pojma, kaj bi storil s takšno vsoto denarja. Težko je to zaobjeti in se resno vprašati, kaj bi naredil,« je kar malce v šoku že ob misli na kaj takšnega, potem pa si vzame nekaj trenutkov za tehtnejši razmislek.

»Verjetno ne bi kaj dosti naredil,« reče na koncu. »Morda bi si postavil bazen, da bi lahko vsak dan plaval, ker vsi v družini radi plavamo,« pojasni, kako z ženo Petro in 4-letno hčerjo Žažo Livijo uživajo v čofotanju po vodi. »Ampak potem izgubiš lepoto priprav in potovanja do bazena ali toplic. Tudi to so zabavne stvari, ko si ves čas v skrbeh, ali si spakiral vse – rokavčke, obroč, malico in vse drugo,« razmišlja v smehu.

osebni arhiv
Z ženo Petro in hčerko Žažo Livijo uživajo v skupnih trenutkih. »Ti so neprecenljivi!«

Utopična dežela

Na bazen pa skoraj zagotovo ne bi pomislil njegov Matthias iz serije, ki Matevžu ni kaj dosti podoben. »Matthias je zelo drugačen, kot sem jaz: alternativec, verjame v teorije zarot, oblači se pisano, blizu so mu ideje komunizma. Verjetno bi, če bi postal milijonar, naredil komunistično komuno, ustvaril bi utopično mesto, kjer nihče nima službe, dela le, kar ima rad in s tem poganja družbo.« Matthias je torej zaprisežen komunist, kaj pa na ta družbeni red pravi Matevž? »Ko sem se zaradi lika poučil o tem, moram reči, da je pomen komunizma zelo pozitiven in optimističen, a ga je na žalost politika obrnila v drugo smer, v današnjem času ima zelo negativen prizvok. Nisem komunist, ne bi se tega šel, a je neka utopična dežela, ki bi morda celo uspevala. Marx je napovedal, da ko bodo obresti padle pod določeno mejo, se bo svet sam obrnil v komunizem – morda še kdaj pridemo do tega,« razmišlja igralec.

Uživati tukaj in zdaj

Ko Hribarjevi nepričakovano obogatijo, se Matthias takoj začne smukati okoli njihove hčere Anje (igra jo Lea Cok), ki je vanj že dolgo zaljubljena. »On se obrača po vetru, storil bi vse, samo da bi prišel do denarja. A konec koncev smo še vedno samo ljudje in Matthias ima Anjo v nekem trenutku res rad. Tako je tudi v resničnem življenju: šele ko nečesa nimamo več, vidimo, koliko nam je pomenilo. To je neka vzporednica s tem, kako čas hitro beži – jaz sicer zelo ne maram tega rekla, a včasih bi se res morali ustaviti in vprašati: ali uživamo v tem, kar imamo tukaj in zdaj, da ne bomo morda pozneje jokali, zakaj takrat nismo uživali ali nekomu nekaj povedali. A tak je svet, vsi samo hitimo. Saj sem bil jaz leto dni nazaj tudi tak,« pojasni, kako je ob službi in snemanju serije ženi dal vedeti, naj pričakuje, da bo doma precej odsoten. »A jaz sem se tako zavestno odločil za eno leto, marsikdo pa se določi za celo življenje – in morda mu je/bo nekoč žal.«

Ohranjati otroškost 

Matevž je zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana in zelo rad igra za otroke, tudi zato ker lahko s tem ohranja otroka v sebi. »V sebi imam ves čas neko otroškost in se rad vračam v mladostniške dni, vseeno smo nekje v sebi še vedno tudi tisti mali otroci, ki smo plezali po drevesih in skakali po senikih. To je del nas, zakaj bi hotel vse to odrezati in reči, da se zdaj obnašam samo še odraslo? Morda je igralcem lažje, ker nas drugi ne obsojajo toliko, če se obnašamo kot otroci, ampak rečejo – lej ga, spet ta igralec, se nekaj igra. Jaz pa imam to zelo rad in sem vesel, če kdaj vidim te otroškosti tudi na ulici.«