Spet navdušuje

Branko Djurić: »Ni se mi še zgodilo, da komu ne bi bil všeč«

N.S.
9. 12. 2021, 20.33
Posodobljeno: 10. 12. 2021, 06.32
Deli članek:

Pred dnevi je bila v Kranju premiera težko pričakovanega filma Deset v pol z oskarjem nagrajenega režiserja Danisa Tanovića. Na premieri smo poklepetali tudi z zvezdo filma Brankom Djurićem - Đurom.

Mediaspeed
Ponosni oče Đuro v družbi hčera Zale in Ele.

Kjerkoli zaigra priljubljeni Đuro, tam ne manjka gledalcev in oboževalcev.

In točno tako je bilo na slovenski premieri nove bosanske filmske komedije Deset v pol, pod katero se je podpisal oskarjevec Danis Tanović. V filmski komediji v glavni vlogi nastopa Branko Djurić – Đuro, ki je po premieri izjavil, da mu nihče ni rekel, da mu film ni všeč, nato pa se je pošalil in dodal, da se mu to pravzaprav še nikoli v življenju ni zgodilo.

Mediaspeed
Na slovenski premieri se je gledalcem poklonil tudi del ekipe z Đurom na čelu.

Film se dogaja v bosanski prestolnici, na sloviti Baščaršiji, ki si skuša opomoči po dolgem in težkem pandemičnem letu. Pandemija še traja, a vseeno – poletje prihaja, z njim pa tudi upanje, da se bodo razmere vsaj za krajši čas izboljšale. Ko v čevapčičarno glavnega junaka Enesa nekega jutra vstopi Zagrebčanka in reče, da je prišla na »najboljše čevapčiče v Sarajevu«, jo pošlje k Izi, da bi si on, tako kot po tradiciji, privoščil užitek prve jutranje kave, potem ko je postregel prvi stranki. Povsem neškodljiva, prijazna gesta povzroči popoln razpad sosedskih, poslovnih in zasebnih odnosov, in to ne le v Enesovem in Izinem življenju, temveč tudi med vsemi sokrajani. »Veliko ljudi mi je reklo, da je film morda preveč lokalen, vezan na Sarajevo. A mislim, da se vse, kar je kakovostno lokalno, pravilno razume tudi globalno. Če je nekdo Ivu Andriću, ko je bral njegove knjige, preden je dobil Nobelovo nagrado, rekel, da njegovih knjig nihče ne bo bral, o tem, kaj se dogaja v tamkajšnjih mestih, je to dobilo povsem drugačen, globalen značaj. Tega se ne bojim.« 

Mediaspeed
Zvezdi filma je čestital tudi glasbenik Andrej Šifrer.

Mediaspeed
Premiero bosanske komedije si je ogledala tudi voditeljica Špela Jereb.