Nina Gazibara

Najuspešnejša slovenska manekenka razmišlja o lepotnem popravku

Eva Jandl
18. 11. 2021, 19.09
Posodobljeno: 18. 11. 2021, 22.48
Deli članek:

Pred kratkim je naša prva in najuspešnejša manekenka Nina Gazibara praznovala 71 let. Spomnila se je svojih začetkov in povedala, da si ni privoščila še nobenega lepotnega popravka – čeprav je eden, o katerem zadnje čase resno razmišlja.

Osebni arhiv
Nina Gazibara

Stane Jerko
Nina Gazibara

Nina Gazibara še danes slovi kot ena izmed najuspešnejših slovenskih manekenk. Pretekli mesec je dopolnila 71 let, vendar so leta do nje zelo prijazna. »Malo sem se zredila, kot vsaka ženska v mojih letih, a to se je zgodilo šele po vstopu v menopavzo,« je dejala Nina, ki že deset let živi na Jesenicah s svojim partnerjem. Danes je upokojena, saj si je ves čas, ko je delala kot manekenka, model, televizijska voditeljica, bila je tudi tajnica v podjetju, organizirala je modne revije in tečaje za manekenke, plačevala prispevke.

»Naj povem, da sem aktivno delala nekje do 55. leta, zelo dolgo, tudi v Avstriji, kjer so želeli zrele ženske. Pri nas povpraševanja po takih modelih ni, tam pa menijo, da so zrele ženske tiste, ki si lahko privoščijo nakup oblačil, zato so tam manekenke tudi zrele ženske. Pri nas sem nehala delati veliko prej.« V svoji karieri je naredila okrog 70 oglasov za televizijo in za na stotine revij. »Začela sem dokaj pozno, imela sem že 21 let, kar je pozno sploh za današnja merila, ko se dekleta začenjajo z manekenstvom ukvarjati s 14 leti,« je povedala Nina. Že pred tem je nastopila v nekaj televizijskih oddajah in kot statistka sodelovala pri snemanju filmov. »Opazil me je fotograf Stane Jerko, ko sem šla na fotografiranje s svojim takratnim fantom Borom Gostišo, pevcem Belih vran, ki je potreboval fotografije zase. Nastopila sem na januarskem sejmu v Ljubljani, to je bilo leta 1972, ko sem bila mis Slovenije. Takrat je vse začelo hitro potekati,« se je spominjala Nina, ki je nato kmalu pustila službo vzgojiteljice v vrtcu in se posvetila manekenstvu, potovala je po vsej Jugoslaviji in tudi po drugih modnih prestolnicah, Milanu in Rimu.

Mare Vavpotič/M24.si
Legendarna manekenka Nina Gazibara s partnerjem Markom Bernardom.

MIKA JO LEPOTNI POPRAVEK

Nina je tudi dokaz, da se lahko lepo staramo: ni se odločila za noben lepotni poseg. Dejala je, da nikoli ni imela težav s staranjem in da nikoli ni bila nečimrna. »Nikoli nisem pretirano skrbela zase, nikoli nisem bila na dieti, nikoli nisem pazila, kaj jem. Nekaj kilogramov se je nabralo z menopavzo, poskusila sem z dieto, a ni uspelo, ko so v igri hormoni. Edino, kar sem res vedno naredila, je to, da sem si vsak večer očistila ličila z obraza. Tudi popravkov nisem imela. Moram pa priznati, da me zdaj mika, da bi si popravila veke. Pa ne zaradi nečimrnosti, ampak zato ker me povešena koža na vekah preprosto moti,« je povedala Nina Gazibara.