Odločeno

V Avstriji od ponedeljka popolno zaprtje javnega življenja, tako za cepljene in necepljene

G.G.
18. 11. 2021, 19.01
Posodobljeno: 19. 11. 2021, 11.19
Deli članek:

Avstrijske oblasti so odločile, od ponedeljka bo v celotni državi veljal splošni lockdown.

Reuters
V "nenujne" trgovine v zadnjih dneh le s pogojem PC, od ponedeljka pa bi lahko bile nekatere zaprte za vse.

Prvi so se za zaprtje družbe tako za necepljene kot cepljene odločili v zveznih deželah Zgornja Avstrija in Salzburg. Od ponedeljka bo torej stopil vsaj v teh dveh deželah v veljavo»strogi lockdown za vse prebivalce,« se je namreč včeraj izrazil deželni glavar Zgornje AvstrijeThomas Stelzer. Nato so enako odločitev sprejeli še na ravni države. Tako je zdaj odločeno, da se od ponedeljka za celotno Avstrijo uvede desetdnevni lockdown, popolno zaprtje javnega življenja, ki ga bo mogoče podaljšati še za nadaljnjih deset dni. Veljal bo tako za cepljene kot necepljene, predvidoma bodo ostale odprte le šole, poroča avstrijski časnik KronenZeitung.

Ko se bo izteklo največ 20-dnevno obdobje, pa se bo javno življenje sprostilo le za cepljene in prebolevnike, torej tiste, ki izpolnjujejo pogoj PC. Za necepljene naj bi strogi ukrepi veljali tudi po tem obdobju. Najpozneje februarja 2022 bodo uvedli tudi obvezno cepljenje proti covidu-19, s čimer bi Avstrija postala prva država članica EU, ki bi to uzakonila na ravni države in ne zgolj za posamezne segmente, kot so denimo zaposleni v zdravstvu.

Kar zadeva ukrepe, bodo zaprti lokali, večina storitvenih dejavnosti, delo bo potekalo na daljavo, kjer je to možno. Kot sta na petkovi novinarski konferenci pojasnila avstrijski kancler Alexander Schallenberg in minister za zdravje Wolfgang Mückstein, bodo šole v nasprotju z nekaterimi napovedmi ostale odprte. Otroci bodo sicer lahko ostali doma, v tem primeru pa jim bo zagotovljeno šolsko gradivo. V vseh zaprtih javnih prostorih bo obvezna uporaba mask tipa FFP2. Domove bo načeloma dovoljeno zapuščati le za nujne opravke, kot so odhod na delo, v trgovino, rekreacija in podobno. Kot je poudaril Schallenberg, je bila odločitev izjemno težka in »neverjetno boli.« Avstrijska vlada je hkrati odločila, da bo poživitveni odmerek odslej na voljo štiri mesece po polnem cepljenju. 

Stroka je oblastem sicer svetovala zaprtje vsaj za tri tedne, če ne za štiri. Oblasti upajo, da bodo lahko družbeno življenje zaživelo vsaj med božičnimi prazniki in pred novim letom. Glavni cilj zaprtja družbe je, da se v tem času krepko poveča število ljudi, ki bodo posegli predvsem po prvem in tudi tretjem odmerku.

Včerajšnja debata deželnih glavarjev

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je že včeraj dejal, da bi morali zaradi dramatičnega porasta koronske statistike razmisliti o »splošnem, kratkem in strogem zaprtju«. Ob tem se je zavzel za pospešitev cepljenja s prvim in poživitvenim odmerkom.

Zadržan do zaprtja javnega življenja je bil deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer, ki sicer podpira uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Podobnega mnenja je bil tudi deželni glavar Tirolske Günther Platter, ki rešitev vidi predvsem v okrepitvi cepljenja proti covidu-19. Na koncu so sicer pozno ponoči zaprtje javnega življenja podprli vsi deželni glavarji, pri čemer naj bi nekateri med njimi to pogojevali z uvedbo obveznega cepljenja.