MATEVŽ ANDROČEC - ŽEVŽA

Priljubljeni raper združil moči z gluhimi in naglušnimi

Nejc Simšič
16. 6. 2021, 20.28
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 12.55
Deli članek:

Raper z dobrim srcem Matevž Andročec, ki ima umetniško ime Ževža, je na glasbeni sceni že vrsto let, pred tremi leti pa je zasijal v šovu Slovenija ima talent. Pozitivni raper, ki je otrok ljubljanskih ulic, na katerih je začel kovati svoje prve rime in graditi svoj slog, zdaj predstavlja svoj veliki projekt Verjemi vase.

Osebni arhiv
Raper Matevž Andročec - Ževža živi življenje pod sloganom: »Bodi to, kar si, bodi dober do ljudi!«
SLAVNOSTNA PREMIERA
Ževža bo svoj projekt Verjemi vase predstavil na posebnem dogodku, ki bo potekal v počastitev dneva slovenskega znakovnega jezika. »Poleg videospota bomo predstavili tudi nov dokumentarni film Tine Grošelj in Marka Kumra, videli boste tudi prvo standup komedijo, v kateri bodo nastopili profesionalni slišeči komiki in gluhi igralci – v popolnoma dostopni standup predstavi, ki prinaša salve smeha, fantastičen situacijski humor in pravo mero dobre volje.«

Ževža je s svojo predanostjo do glasbe, kljub govorni napaki, vedno vztrajal in delal to, kar živi. Zase pravi, da bi se brez glasbe počutil ničvrednega in da je glasba zanj tisto vodilo, v katerem spoznava sebe in druge.

Vi ste dokaz, da je vztrajnost vedno poplačana, saj še kar uresničujete svoje glasbene sanje, kajne? 

Seveda in hvala za tako lep kompliment. Moje življenje je tisto, ki mi vsakodnevno narekuje zgodbe, v katerih spoznavam sebe in druge. Že kot otrok sem zapisoval svoje misli, ki so ostale takrat samo na listu papirja. Danes pa to počnem še vedno, le da se igram z besednim zakladom na različne načine. Zapisujem jih z mislijo in posnamem, da jih slišite v mojih komadih, s katerimi se trudim deliti in biti pozitiven navdih. Zavedam se, da je moja glasbena ustvarjalnost tisto vodilo, brez katerega bi se v duši počutil praznega in ničvrednega. 

Ves čas poudarjate pozitivnost v življenju. Je tudi sicer to vaše vodilo v življenju? 

Seveda je pozitivnost ena od lastnosti, ki me vodijo v življenju, saj sem že po naravi takšen človek, da v večini primerov tudi v najslabšem mogočem trenutku poskušam poiskati tisti kanček pozitivnosti, ki mi na koncu da upanje. V večini primerov bom rekel, da mi daje tako mišljenje motivacijo, da postajam v življenju vse močnejši. Kot bi rekel v rimah: »Prepusti se času in pozitivno vodi to pot. Ne kopat drugemu jame, da sam ne boš padu not!« 

Zdaj ste se lotili velikega projekta, moči ste združili z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Kako je prišlo do sodelovanja? 

Leta 2018 sem svoj avtorski komad Verjemi vase premierno predstavil v polfinalni oddaji Slovenija ima talent. Vendar se je priložnost za moj projekt pokazala junija letos. Poklicali so me iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ker so snemali svoj novi dokumentarni film in so potrebovali tonskega mojstra. Ko sem prišel na snemanje v državni zbor, je bil ravno dan slavnostne razglasitve vpisa slovenskega znakovnega jezika v slovensko ustavo. Kot nalašč moj komad Verjemi vase govori o ljudeh, ki ne vidijo ali slišijo, zato se je sporočilo pesmi ujelo s konceptom zgodovinskega dosežka za gluhe in naglušne. Prepričan sem namreč, da je govor ključ do sporazumevanja z ljudmi, oči pa so zato, da z njimi vidimo lepe stvari. In če bi ostal brez vsega tega, ne bi mogel doživljati vseh lepot tega življenja. Zato ljudi v komadu Verjemi vase nagovarjam z besedami: »Postavi se v kožo človeka, ki ne sliši ali ne vidi, poglej in poslušaj, kaj vidiš in slišiš.« Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije so želeli proslaviti znakovni jezik v slovenski ustavi tudi tako, da svoje uporabnike spodbudijo, da verjamejo vase.

Osebni arhiv
Na snemanju videospota za pesem in projekt Verjemi vase se je veliko novega naučil.

Zdaj lahko razkrijeva, kar ste dolgo držali zase, in sicer projekt z naslovom Verjemi vase. Govori se, da to ni samo vaš novi glasbeni spot, ampak je celo nekaj posebnega. Kaj točno? 

Projekt Verjemi vase ni le glasbeni videospot, ki smo ga naredili, ampak je projekt, ki bo prvi v naši državi namenjen v celoti vsem gluhim, slepim, slišečim in ljudem, ki vidijo in si bodo projekt lahko tudi ogledali. Ker je v ustavo sprejet znakovni jezik, s katerimi bodo imeli tudi taki ljudje enake možnosti, sem s tem projektom želel pokazati, da se jim da narediti tudi našo glasbo dostopno.

Če prav razumem, se boste v tem projektu postavili v kožo ljudi, ki so ostali oziroma so brez možnosti sluha in vida?

Seveda! Že pri pisanju komada, ki sem ga naredil, sem se postavil v njihovo kožo. Pri snemanju celotnega projekta pa sem se še bolj zbližal z njimi, saj sem se želel naučiti kretati. Moja želja se je uresničila, tako da sem s pomočjo Valerije Škof, ki me je učila in mi predajala znanje znakovnega jezika, osvojil nekaj osnov in začel še bolje razumeti govorico gluhih.