Trpi

Slavni dojenček od Nirvane zahteva odškodnino

G.G.
25. 8. 2021, 12.37
Posodobljeno: 25. 8. 2021, 12.51
Deli članek:

Leta 1991 je obetajoča skupina Nirvana izdala album Nevermind, ki je spremenil svet popularne glasbe. Na naslovnico albuma so postavili fotografijo dojenčka, ki v vodi steguje svoje ročice za dolarskim bankovcem.

Profimedia
Spencer Elden pravi, da ga naslovnica Nirvane spremlja na vsakem koraku.

Minilo je trideset let in štirimesečni dojenček na naslovni fotografiji je zrasel v moža. Ta mož sliši na ime Spencer Elden. Kar naenkrat ga je zmotilo, da njegovi starši niso dali dovoljenja za uporabo fotografije na albumu. Pravi tudi, da gre za zlorabo otrok, spolno eksploatacijo, celo otroško pornografijo, saj so »izpostavljeni intimni deli« njegovega otroškega telesa. Najel je odvetnike, ki bodo poskušali njegove bojazni zapakirati v tožbo. Odvetnik Robert Y. Lewis bo poskušal kontekst nagega dojenčka in bankovca predstaviti kot simbol za »otroško prostitucijo«.

Elden stoka, da je več let »trpel« in da še vedno »trpi«, posledice fotografije pa da bo čutil »do konca življenja«. Potolaži ga lahko le 150.000 dolarjev odškodnine, ki jo bo zahteval od članov skupine, njihovih zastopnikov in založbe. Nihče od njih se še ni odzval na očitke.

Profimedia
V preteklih letih je bil celo zadovoljen, zdaj pa se je odločil za tožbo.

Elden je bil pred leti drugačnega mnenja. Pred sedmimi leti je za Guardian povedal, da mu je fotografija odprla števila vrata in mu omogočila vstop v glasbeni in umetniški svet.