Mojca Mavec

Pred kamero je odraščala, pred njo se bo tudi starala

Andreja Comino / Revija Zarja Jana
7. 8. 2021, 19.40
Posodobljeno: 7. 8. 2021, 20.03
Deli članek:

Televizija bi bila brez nje precej dolgočasnejša, saj ji daje barve s svojo živahnostjo, nalezljivo dobro voljo, prekrasnimi reportažami o daljnih krajih in ljudeh. Nekoč je bila veliko strožja do sebe in svojega videza, zdaj, ko je na »pravi strani štiridesetih«, pa postaja bolj mehka in popustljiva. Kot naravna rdečelaska z občutljivo kožo je morala razviti debelo kožo za zbadljivke. Zdaj ji ne pridejo več do živega.

TV Slo
Mojca Mavec je od nekdaj rdečelaska.

»Moti me, da se ženske na ekranu še vedno večinoma najprej presoja po videzu, šele nato po tem, kaj govorimo. Korak naprej bomo naredile takrat, ko bodo tudi moški kolegi odgovarjali na vprašanja o videzu in staranju. Seveda mi ni vseeno za videz, vendar pa – starajo se tudi poklici. Zakaj oddaje Dobro jutro ne bi mogla voditi tudi kakšna 70-letnica s super nazorom, v izvrstni kondiciji, optimistična in radovedna? Saj televizija ni samo za 20-letnice. Je pa res, da je treba skrbeti zase, da ostaneš zdrav in v dobri kondiciji. Življenjska doba ljudi se podaljšuje in bilo bi super, da bi se vsi skupaj starali. Za zdaj kar dobro kaže,« se smeji Mojca, ki se trudi skrbeti zase.

Adrian Pregelj
Vedno je rada urejena od glave do pete.

Urejenost je izraz spoštovanja do sebe in drugih. Spoštovanje do sebe in drugih kaže tudi s tem, da je vedno urejena in fit. »Skušam predvsem ne pretiravati v življenju. Ne s hrano, a tudi s telovadbo ne. Preveč železne discipline tudi ni dobro. Ko sem bila mlajša, sem prav pretiravala s tekom vsako jutro. Sedaj veliko bolj poslušam svoje telo in skušam bolj uživati. Jem uravnoteženo in se veliko gibam, sprehodi čez gozd so moja meditacija in rekreacija hkrati. Med prvim zaprtjem države nisem kupila kvasa, niti preveč toaletnega papirja, sem pa 'investirala' v steklenice dobrega vina in delikatese. Veliko pozornosti posvečam hrani, včasih morda celo preveč. Tudi za čaje mi ni žal odšteti denarja. Rešuje me gozd, v katerem najdem svoj notranji mir. Tam sem rešila največ stvari in dobila novih idej. To so navade, za katere upam, da mi bodo ostale za vedno. Pandemija je prinesla predvsem več reda v moje življenje, a se bojim, da se bo s prvimi potovanji spet vse obrnilo na glavo,« pove.

Adrian Pregelj
Nikoli je ne boste videli z neurejeno pričesko in nenaličeno.

Zbadljivke zaradi rdečih las. Ni bilo vedno preprosto odraščati kot rdečelaska. »Te pa zato zgodaj utrdi, da postaneš imun na različne pripombe in vzdevke. Ko sem začela delati na televiziji, je bilo vedno kup stvari, ki jih kot rdečelaska nisem smela ali imela – nič rdeče barve, raje ne živahnih odtenkov. Eden od stilistov me je celo prepričal, da sem nekaj let bila svetlolaska. Danes sem vesela, da sem to, kar sem. In izborila sem si pravico do rdeče obleke,« se smeji Mojca, ki obožuje slog casual chic, s francoskim pridihom. »Obožujem črtaste majice, cvetlične potiske, kratke usnjene suknjiče, rdeče čevlje in šminko. S tem preživim tudi sezone, ko ima moda svoje muhe, ki nikakor niso zame. Modne cokle bom letos izpustila, imam pa prelep pleten cekar z ljubljanske tržnice, za katerim bi letos vzdihovale tudi Francozinje. Bo odličen dodatek k cvetličnim oblekam,« se muza in doda, da pri oddaji Dobro jutro sodeluje s stilistko Alenko Birk, ki je res prinesla svež veter v voditeljsko podobo. Mojca rada podpira tudi domače talente. Zadnje čase veliko sodeluje z Majo Ferme, po mnogih letih sta se spet našli tudi z Marto Vodeb. Obožuje njene klasično krojene obleke, ki se tako lepo kombinirajo tudi izven studia, ko je tudi rada urejena. Za to, da je za silo videti v redu, porabi vsaj pol ure. Vključno s konicami prstov, ki gredo čez obraz. »Nikoli ne grem naokoli brez ličil in z neurejeno pričesko. Večkrat se mi je že zgodilo, da sem se na nedeljskem kosilu morala zagovarjati, ker sem prišla preveč urejena. Drugi so bili v trenirkah,« pove iskreno TV-voditeljica, ki uživa v preizkušanju kozmetičnih izdelkov. Radi jo vključujejo v kampanje za izdelke za zrelo kožo. »Pred kratkim sem sodelovala s francosko blagovno znamko Clarins in navdušena sem nad njihovimi izdelki. A mislim, da je osnova vsega predvsem to, da si pomirjen sam s seboj, da se naučiš vsaj malo imeti rad. Tu je nega kože lahko dober začetek. Da si greš vsako jutro in večer s konicami prstov nežno čez obraz, mar ni to lep občutek?« je iskrena Mojca.

Zdaj se res dobro počuti v svoji koži. Najmanj si je bila všeč v najstniških letih: »Odraščanje je prekleto samotna stvar. Nihče te ne razume, nikomur nisi všeč, še najmanj sam sebi. Zagotovo jih ne bi imela spet šestnajst,« pravi. Sama je pred kamero odraščala in pred njo se bo očitno tudi starala. »Pa sva spet pri vprašanjih, rezerviranih samo za ženske. Staranje ni prijetno predvsem zaradi pripomb drugih, sama pri sebi imam pojme večinoma razčiščene. V prekratkem krilu in z globokim izrezom me zagotovo ne boste ujeli. A bolj kot lepotnim posegom in gubam bi z leti več pozornosti lahko posvetili lepim zobem. Lep nasmešek vedno očara, ne glede na leta. In to bo zagotovo investicija, ki si jo bom privoščila, ko bo treba. So mi pa hecni komplimenti ljudi. Še kar dobro izgledaš – za svoja leta, to je ultimativen kompliment v Sloveniji. Bolje ne gre.«

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

zarja jana
Revija Zarja Jana