Pod lupo

Modna Milica: Fazančka, Neo, gozdarske nogavice in ljubezen

Modna Milica
10. 3. 2020, 20.15
Deli članek:

Zaradi strahu pred napadom koronavirusa je pri nas vedno manj prireditev, na katerih lahko naše zvezde zasijejo. Trenutno so kulturni dogodki ena redkih priložnosti, kjer se lahko podružijo, naužijejo umetnosti in pokažejo svoja najljubša oblačila.

mediaspeed
Matjaž Pograjc, režiser, in Klara Kastelec, igralka

Matjaž Pograjc, režiser, in Klara Kastelec, igralka

Kliči M za Macbetha, premiera predstave v SMG Ljubljana

Gledališki režiser je v svojem stajlingu opazen, barvit, večplasten, energičen in skorajda skromno bahav. Kot fazan v žaru dvorjenja. V živalskem svetu je po navadi tako, da so samci tisti, ki imajo bolj pisana peresa, izrazitejše krzno ter se pred bejbami šopirijo in napihujejo svoj prsni koš, samičke pa so zavite v zemeljske barve brez izrazite estetike. Pri ljudeh je ravno obratno. Ženske po videzu bolj izstopamo, saj nas ženeta radovednost in modna drznost, večina moških pa nam sledi v uniformiranih sivih in temnih tonih. A pri paru na fotografiji je ravno obratno. Pograjca nosi vloga samca, ves je pisan in spleten iz različnih tekstur in vzorcev, Klara pa je kot skromna, vase povlečena zelena fazanka. V preveliki obleki.

Edward Clug, umetniški direktor Baleta SNG Maribor

Falling Angels, premiera baleta

Mediaspeed
Edward Clug

Mednarodno znani baletnik, ki je mariborski balet pripeljal do večje prepoznavnosti, ima specifično telesno govorico. Se vidi, da zna umetnik odlično komunicirati s svetom le z gibom in brez besed. A se tudi vam zdi, da je na tej fotografiji podoben Keanuju Reevesu iz filma Matrica? Stavim, da bi se Neo takole oblekel, če bi šel na premiero baleta. Ovil bi se v karizmo ustvarjalnega, samozavestnega in odprtega človeka, ki z lahkoto obvlada vse situacije. Češnja na tortici Edwardovega stajlinga je broška, ki ponazarja neskončnost. Kot v Matrici.

Sanja Nešković Peršin, balerina, in Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane

festival Fabula

Mediaspeed
Sanja Nešković Peršin in Blaž Peršin.

Znani umetniški par je tako kot vedno tudi ta večer izstopal s svojim modnim stilom. Sploh Sanja s svojim osebnim izraznim akcentom poudarja svojo umetniško naravo. Nežno futuristična oprava, metalno marelične barve. Sanja uspešno prepleta različne stile in je balončkasto jakno združila s plisiranim krilom. Presenečajo me edino gozdarske nogavice in športni copati za na Golovec. Zagotovo mora biti v ozadju zgodba, ki je ne vidim. Lahko da ima zaradi zahtevnih piruet poškodovana stopala, kdo bi vedel. Verjamem, da zna biti balet bolj krut od marsikaterega športa. A zato jima Blaž dviguje ugled z zanimivimi čevlji, njegov vojaški plašč v opečnati barvi pa je odlična in všečna izbira za te vetrovne dni.

Zala Kralj in Gašper Šantl, glasbenika

predstavitev glasbenega prvenca

Mediaspeed
Zala Kralj in Gašper Šantl

Če bi morala slepi osebi opisati modni stil, ki ga ustvarjata dvojec Zala in Gašper, bi najbrž začela s tem, da nimata stila. Oziroma da je njun modni stajling antimodni izraz mlajše generacije, ki se noče vtakniti v noben predalček. Na predstavitvi svojega prvega albuma sta se izrazito potrudila, da sta videti, kot da se sploh ne trudita. Majčka, hlače in teniske – kot da gresta v šolo, in ne na oder. Zala vse skupaj nadgradi še z domačo figo iz kopalnice, ki tiho vpije, da jima dol visi za blišč in stajling, onadva se oblačita v glasbo. In ljubezen.