rostfrajerstvo

FOTO: Kar je res, je res: 60. in 70. so zakon!

Vito Tofaj
10. 3. 2020, 21.35
Deli članek:

Imena skupin Veter, Prizma, Venera, Čudežna polja, Prelom, 12. nadstropje … in še kakšno, mladim, ki imajo sicer radi slovensko glasbo, ta čas pa uživajo (tako pravijo) najlepša leta življenja, torej so v srednji šoli ali na faksu, ne pomenijo veliko.

Vito Tofaj
Res je: Čudežna polja so polna – čudežev. In SO kot nerjaveče jeklo …

Večina mladine ob imenih skupin niti »ne trzne«. A med njimi ni nikogar, ki ob pesmih Ljubezen iz šolskih dni, Bela snežinka, Zelene livade s teboj, Boogie dama še ni zaplesal.

Veste, kam pes taco moli? Pesmi so napisale omenjene skupine in z njimi v 60./70. letih osvojile plesišča in srca poslušalcev.

Vito Tofaj
Glasbenik Slavko Ivančić je, med drugim, zapel zimzeleno Kar je res, je res: člani gibanja Rostfrajerji so ga, navdušeni, nagradili z glasnim aplavzom.

ROSTFRAJERSTVO

Kaj delajo zdaj? Nekatere še nastopajo. Čeprav člani niso več rosno mladi. Pač delajo, kar so vedno delali najraje, zabavali. Z nezmanjšano mladostno energijo, saj nosijo glasbo v srcih: ta se nikoli ne postarajo. Enako kot njihove zimzelene pesmi. Legendarni glasbeniki so pred dvema letoma ustanovili skupino Rostfrajerji. Kmalu se jim je porodila ideja o novem gibanju, Rostfrajerstvu. Ustanovitev so člani, v družbi žena in preigravanju svojih največjih uspešnic, daleč od oči javnosti, proslavili v lokalu Zip Baza v Trzinu.

Vito Tofaj
Dare Petrič, Janez Hvale, Tone Košmrlj in Vojsko Sfiligoj so skupina Rostfrajerji …Dare in Tone pa sta postala častna člana gibanja.

POSLANSTVO

»Zavedamo se, da mnoge glasbenike, ki so obesili glasbo na klin, še vedno zasrbijo prsti in želijo igrati,« so razložili ustanovitelji: »Z zagonom gibanja in zgledom jih želimo spodbuditi, da si izpolnijo željo in storijo odločilen korak. Slovenija je v preteklosti premogla nepregledno množico skupin, ki so ustvarile orjaški opus kvalitetne avtorske glasbe, ki je na radijskih valovih ne slišimo. Nastopi znova delujočih skupin iz tega obdobja, predvsem pa dejstvo, da mlajše skupine preigravajo starejše uspešnice, dokazujejo, da je v poplavi instantne glasbe občinstvo željno in pripravljeno prisluhniti slovenski pop glasbi prejšnjih desetletij.«

Vito Tofaj
Branko Može (Venera), Andrej Konjajev (Izvir) in Tomo Jurak (Avantura, Gugu): v ozadju ustanovna listina gibanja Rostfrajerstvo.