OD VARDARJA PA DO TRIGLAVA

Po ex-Jugoslaviji bom tekel tudi zaradi nostalgije

Eva Jandl
12. 5. 2019, 20.43
Deli članek:

Tešky bo pretekel 1500 kilometrov, vmes nabiral dobrodelne evre in nastopal z lokalnimi komiki. Pa spremlja, kam gredo dobrodelni evri?

Boštjan Selinšek
Andrej Težak - Tešky se znova odpravlja na dobrodelni komični tek, tokrat bo pretekel glavna mesta nekdanje Jugoslavije.

Predlani je v 10 dneh pretekel 600 kilometrov in s 40 komiki nasmejal 30 slovenskih mest, lani v 33 dneh osvojil 33 vrhov, ob tem pa zbral že več kot dvajset tisoč dobrodelnih evrov za Botrstvo, zdaj pa bo Andrej Težak oziroma Tešky povezal glavna mesta nekdanje skupne države. #StandUpMaratonec, kot se imenuje njegov tretji dobrodelni tekaški komični projekt, bo v dobrem mesecu dni s startom 16. maja pretekel 1500 kilometrov. »Slovenijo sem že pretekel, zato sem se odločil, da grem širše,« pravi Tešky in prizna: »No, za tek po republikah nekdanje Jugoslavije sem se odločil majčkeno tudi zaradi nostalgije, pa ne v političnem smislu. Po krajih, kjer bom tekel in nastopal, imam veliko prijateljev med tamkajšnjimi komiki, ki se mi bodo na nastopih pridružili.« S tekom bo tako povezal glavna mesta nekdanje Jugoslavije: Beograd, Skopje, Podgorico, Sarajevo, Zagreb in Ljubljano. V vsakem mestu bo gostil še stand up nastop v lokalnem jeziku v spremstvu lokalnih prijateljev – komikov.

M24/Marko Vavpotič
Stand up komik Andrej Težak - Tešky je že 27 let abstinent in vegan, ne pije alkohola in ne uživa mesa. Zadnja leta tudi intenzivno teče

Kam gre dobrodelni denar

Tudi letos Tešky zbira denar za projekt Botrstvo, namenjen otrokom, ki jim je s tem omogočeno vse tisto, česar si sicer ne bi mogli privoščiti. »Predlani smo zbrali 12 tisoč evrov, lani 13 tisoč,« ponosno pove Andrej. »In ker se denar zbira s kulturno-športnimi projekti, si želimo, da se nato tudi denar porabi za otroke v tovrstnih dejavnostih. Gre za otroke, ki so nadarjeni, vendar si finančno ne morejo privoščiti dejavnosti. Zato se denar razdeli med takšne otroke,« pravi Tešky, ki osebno porabe denarja sicer ne nadzira. »Projektu popolnoma zaupam. In nekaj zgodb otrok tudi osebno poznam: spoznal sem na primer deklico, ki je s tem denarjem lahko odšla na svetovno prvenstvo v angleščini v tujino in tam dosegla odličen rezultat. Ali pa, zadnjič me je na cesti ustavil fant in se mi zahvalil, ker zaradi dobrodelnega denarja lahko igra nogomet Andrej se na 1500-kilometrski maraton ne pripravlja posebej. »Nič drugače kot zadnja tri leta, redno tečem. Zadnje čase se udeležujem tudi ultra gorskih maratonov, kjer pretečem okoli 100 kilometrov. Res pa malo bolj skrbim za prehrano in se vsak dan pripravljam na ta veliki projekt.«

Osebni arhiv
Predlani je pretekel Slovenijo, lani splezal na 33 vrhov, letos bo pretekel nekdanjo Jugoslavijo.