Pod drobnogledom

Melania na odru z jugoslovanskim spominom

T.L.
20. 7. 2016, 12.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po škandalu s prepisovanjem govora za republikansko konvencijo se je pozornost preusmerila na obleko, ki jo je Trumpova žena nosila med govorom.

Profimedia

Melania Trump se je po aferi z delnim prepisom govora Michelle Obama znašla na udaru ameriških in svetovnih medijev. Znova so se obudila pisanja o njeni lažni predstavitvi na spletni strani, kjer trdi, da je diplomirala na ljubljanski univerzi, kar ne drži, prav tako pa še ni zamrlo raziskovanje, kdo stoji za Melanijinim govorom na konvenciji. 

V luči plagiatorske afere pa so ameriški mediji opozorili na še eno stvar, ki bi – če se ne bi vsi ukvarjali s plagiatorstvom – zagotovo požela več zanimanja. Gre za obleko, ki si jo je za slovesen dogodek omislila Melania. Brez dvoma gre za zelo lep kos oblačila. Tako so v časniku New York Times Melaniji priznali originalnost vsaj pri izbiri oblačila, če ji to že ni uspelo pri govoru.

Reuters
Melania Trump

V časniku so opozorili, da Melania ni nosila obleke ameriškega modnega oblikovalca. Izbrala je oblačilo v Srbiji rojene oblikovalke Roksande Ilincic, ki zdaj živi v Londonu. In ni prva. Med drugimi znanimi osebnostmi (žena Davida Camerona, Kate Middleton,...), ki so nosile Roksandine kreacije, je tudi Michelle Obama. Ampak, kot pišejo v New York Timesu, njenih oblek ni nikoli nosila na konvenciji. Tudi Michelle Obama je  medtem, ko je mož govoril o podpori ameriškemu gospodarstvu in ekonomiji – stala poleg v oblačilih neameriških modnih oblikovalcev.

Profimedia
Melania ob prihodu na oder.

Za obleko, ki jo je nosila na konvenciji, je Melania odštela 2190 ameriških dolarjev. Kot ob tem pišejo v New York Timesu, se zgodba Ilinciceve ujema z Melanijino: bila je rojena v Srbiji, ki je bila tedaj – kot Slovenija- del Jugoslavije. Skupno jima je tudi, da sta obe našli izhod iz države preko mode. nadaljujejo, da izbira obleke bele barve ni naključna. Melania je v kampanji bolj ali manj molčala, govor na konvenciji pa je njen simbolni politični krst. Kaj naj bi sporočala bela barva, pa je tako ali tako splošno znano. Da pri izbiri obleke ne gre za naključje pa kaže tudi dejstvo, da se je Melania že doslej bolj kot z besedami izražala s svojim videzom, še zaključijo v New York Times razpravo o obleki žene zdaj že uradnega republikanskega kandidata za ameriškega predsednika.  

Profimedia
Izbrala je nevpadljivo obutev.