Evrovizija 2016

Srbska predstavnica izpostavlja zlorabo žensk

Alesh Maatko
8. 5. 2016, 10.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Letošnja srbska predstavnica, 23-letna Sanja Vučić, ki je bolj znana kot pevka skupine ZAA, bo nastopila v drugem predizboru s pesmijo Goodbye (Shelter), ki jo stavnice uvrščajo zelo visoko.

Alesh Maatko
Sanja Vučić

Letošnja srbska evrovizijska zgodba polaga svoje upe predvsem na Sanjin vokal ter na dramatično izpoved pesmi, ki jo je napisala Ivana Peters. Srbija sicer s svojimi samostojnimi nastopi – ti so se začeli leta 2007 – vedno poskrbi za evrovizijski faktor presenečenja, tokrat bo to dramatičnost. Tako je bilo tudi z Molitvo leta 2007, ko so z Marijo Šerifović Srbi tudi slavili. Seveda ob tem ne moremo mimo Željka Joksimovića, ki je samostojni Srbiji leta 2012 s skladbo Nije ljubav stvar pripel odlično tretje mesto, leta 2004 – ko je prepeval za Srbijo in Črno goro – pa je z legendarno skladbo Lane moje osvojil drugo mesto.

Letos se Srbija drugič predstavlja v angleščini. Z mlado, zgovorno in energično pevko smo spregovorili predvsem o njenih pričakovanjih in seveda o letošnjih najljubših skladbah.

Srbija se bo, tako kot Slovenija, predstavila v drugem predizboru.

Kakšna so vaša pričakovanja od Pesmi Evrovizije, ste kaj vznemirjeni pred nastopom?
Ja, zelo sem vznemirjena, a tudi optimistična. Najpomembneje je, da bom uspešno prenesla sporočilo svoje pesmi.

Kakšen evrovizijski nastop pripravljate? Imate, preden stopite na oder, kakšen poseben ritual?
Ne morem vam še povedati, kako bo videti vse skupaj na odru, vse, kar lahko rečem, je, da je okrog mene izjemna ekipa zelo izkušenih ljudi, ki so pripravljeni na ta izziv. Pred nastopi nimam posebnih ritualov.

V drugem predizboru boste nastopili šesti po vrsti, kako pomemben je za vas vrstni red?Mislim, da nima bistvenega pomena, o tem niti nisem preveč razmišljala.

Ste že slišali ostale pesmi, imate svoje najljubše?
Slišala sem skoraj vse, osebno so mi najbolj všeč pesmi Hrvaške, Gruzije, Izraela in Norveške. A na splošno so vse pesmi izjemne in edinstvene na svoj način, zato aplavdiram tako izvajalcem kot avtorjem.

Katere so vaše najljubše pesmi z izborov za Pesem Evrovizije in katera je vaša najljubša srbska skladba, ki se je na tem izboru predstavila?
No, leta 2006 so zmagali Lordi s pesmijo Hard Rock Hallelujah, to je bila takrat moja favoritinja. Sicer pa je od vseh pesmi, ki so bile kadarkoli predstavljene, moja najljubša Jan Jan, ki sta jo leta 2009 peli armenski predstavnici Inga & Anush.

Sanja Vučić: Ko smo bili otroci, smo se s prijatelji zbrali in vsak od nas je imel svoj osebni glasovalni listek, izbirali smo svoje favorite in se zabavali.

In kakšno sporočila prinaša vaša pesem?
Moja skladba prinaša zelo močno sporočilo. Izpostavlja danes velik globalni problem, in sicer zlorabo žensk. Upam, da bodo ljudje sporočilo dojeli tako čustveno, kot ga dojemam sama. Zelo pomembno je, da ostanemo močni in zmagovalno naravnani. Verjamem, da to zmorejo prav vse ženske.

Kaj so vaše največje sanje?
Veliko jih imam. Sem sanjačica.

Kaj radi počnete, s čim se ukvarjate v prostem času ter kaj najraje jeste?
Največ časa preživim s svojimi prijatelji. Moja najljubša hrana je ocvrt krompirček, rada pa pojem in plešem.

Kateri so vaši načrti za prihodnost?
Načrtujem nadaljnje ustvarjanje s svojim bendom ZAA. Sicer pa nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnost.

In za zaključek – so bile vaše sanje, da bi nastopili na Evroviziji?
Seveda so bile. Že kot majhna deklica sem si predstavljala, kako pojem na velikem odru pred še večjim občinstvom.