Zabava

Metallica bo izkupiček od prodaje podarila žrtvam pariškega napada

STA
27. 2. 2016, 15.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Metallica je izdala album s koncerta leta 2003 v pariškem Bataclanu z naslovom Liberte, Egalite, Fraternite, Metallica! Izkupiček od prodaje bo skupina namenila žrtvam novembrskega terorističnega napada v Parizu, v katerem je umrlo 130 ljudi, od tega 90 v Bataclanu. Ranjenih jih je bilo 398.

Album bo izšel zgolj v fizični obliki.

Dan prodajaln plošč po svetu obeležujejo od leta 2008 vsako tretjo soboto v aprilu. Namen dneva je ljudi zbezati izpred računalniških ekranov ter jih privabiti v neodvisne prodajalne. Nekateri glasbeniki ob dnevu izdajo posebne različice svojih albumov, ki so dosegljivi zgolj v fizični obliki in na voljo v prodajalnah plošč.

Skupina Metallica je naznanila, da bo letošnja ambasadorka dneva prodajaln plošč. Album Liberte, Egalite, Fraternite, Metallica! bodo oboževalci zasedbe lahko od 16. aprila, ko bodo po svetu obeleževali dan prodajaln plošč, kupili v neodvisnih prodajalnah ali preko uradne spletne strani skupine.

Frontman zasedbe James Hetfield je povedal, da člani zasedbe že od nekdaj podpirajo neodvisne prodajalne plošč: "Odraščali smo v njih, ko nihče ni želel predvajati naše glasbe. Tam smo se dobivali s prijatelji in oboževalci, se družili in hkrati odkrivali, koliko super glasbe obstaja."

Bobnar Lars Ulrich je dodal, da so prodajalne plošč del DNK skupine, saj so igrale ključno vlogo pri oblikovanju prav vseh članov zasedbe v glasbene fanatike, kakršni so danes. Zato so še posebej ponosni na naziv ambasadorjev. Lani je bil ambasador dneva prodajaln plošč Dave Grohl, leto poprej pa Jack White.

Metallica namerava 15. aprila izdati še dve luksuzni izdaji svojih prvih dveh albumov Kill' Em All in Ride The Lightning.