Zabava

Milla Jovovich - kraljica pretepov

Agata Rakovec Kurent/revija Avenija
27. 12. 2015, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Njeni filmi prinašajo mastne denarce, v tretjem zakonu z režiserjem Paulom Andersonom je končno našla srečo in 1. aprila povila drugo hčerko. Rdečelaska, ki je bila včasih najljubši model Giannija Versaceja, je videti bolje in srečnejša kot kadar koli prej. Pred koncem leta jo je čakala še ena življenjska prelomnica: 17. decembra je dopolnila 40 let.

Wikipedija
Milla Jovovich

IME PO ČRNOGORSKI KRALJICI

Igralka rusko-srbskih korenin se je kot Milica Jovović rodila v Kijevu v Ukrajini. Njen oče Bogdan Bogdanović Jovović je bil srbski pediater, mama Galina Loginova Jovovich pa je bila znana ruska gledališka igralka. Pradedek po očetovi strani je bil poročnik straže črnogorskega kralja Nikolaja I. in Millo so poimenovali po njegovi ženi Milici. Millin dedek je v strahu pred aretacijo zbežal najprej v Kijev, kjer sta Millin oče in teta študirala medicino.

Leta 1980 se je družina iz političnih razlogov iz Sovjetske zveze preselila najprej v London, pozneje pa v Los Angeles. Galina je družino sprva skušala preživljati kot igralka, pozneje pa sta oba z očetom delala kot čistilca in čistila tudi dom režiserja Briana De Palme. Kmalu po prihodu v ZDA sta se Galina in Bogdan ločila in oče je imel z neko Argentinko še sina Marca. Leta 1994 so Millinega očeta zaradi prevar, povezanih z zdravstvenim zavarovanjem, obsodili na dvajsetletno zaporno kazen, po petih letih pa so ga izpustili iz zapora.

Lepotica je obiskovala javne šole in se v treh mesecih naučila tekoče govoriti angleško, kljub temu pa je sošolci niso marali. »Klicali so me komunistka in ruska vohunka. Nikoli in nikdar me niso sprejeli medse,« se spominja. Postala je upornica, eksperimentirala je z drogami, vlamljala v trgovine in goljufala s kreditnimi karticami.

PRADINA MUZA, VERSACEJEVA LJUBLJENKA

Pri enajstih je mama peljala Millo k fotografu, ki ga je prevzela dekličina lepota. Galini je svetoval, naj Millo odpelje v modno agencijo Prima, kjer so z njo nemudoma podpisali pogodbo. Testne fotografije so pokazali slovitemu fotografu Herbu Rittsu, ki ga je njen videz povsem očaral. Poskrbel je, da je deklica krasila naslovnico italijanske revije Lei in londonske revije o stilu The Face.

Kmalu zatem jo je angažiral legendarni fotograf Richard Avedon, ki jo je želel na naslovnici ameriške Mademoiselle. Ko so pri reviji izvedeli, kako mlada je, so naslovnico zavrnili, češ da so ženska revija. Avedon je zagrozil, da ne bo več delal zanje, če fotografije ne objavijo. Tako je Milla pri enajstih letih postala najmlajše dekle na naslovnici kakšne ameriške ženske revije. V tistem času je bil Avedon vodja oglaševanja pri Revlonu in Millo je skupaj z uveljavljenima modeloma Alexo Singer in Sandro Zatezalo najel za kampanjo, poimenovano Najbolj nepozabne ženske na svetu. Odtlej je Milla krasila naslovnice vseh pomembnih revij in snemala kampanje za Diorja, Banano Republic, Donno Karan, Versaceja, Calvina Kleina, Armanija in mnoge druge.

Miuccia Prada jo je leta 2002 poimenovala 'moja muza', Gianniju Versaceju pa je bila najljubši model. Postala je obraz Manga in L'Oreala in leta 2004 je bila najbolje plačan model na svetu. A Milli to ni zadostovalo. Želela je postati igralka, ob neki priložnosti pa je dejala, da jo je mama Galina »vzgajala za filmsko zvezdnico«.

SLOVANSKA BROOKE SHIELDS

Leta 1985 se je vpisala na igralsko šolo in tri leta pozneje prvič zaigrala na velikem platnu, v filmu Nočni vlak v Katmandu. Nastopala je v televizijskih serijah Paradise, Družina za umret in Parker Lewis can't lose, leta 1991 pa je v filmu Vrnitev v Plavo laguno dobila prvo glavno vlogo. Šlo je za nadaljevanje filma Plava laguna z Brooke Shields in Brianom Krausom, zato so ji mediji nadeli vzdevek slovanska Brooke Shields. V filmu je tudi gola, ker je imela takrat le šestnajst let, pa so se na ustvarjalce vsule ogorčene kritike. Vloga Lilli ji je prinesla tako nominacijo Young Artist Award za najboljšo mlado igralko kot zlato malino za najslabšo mlado zvezdo.

Ob Christianu Slaterju je nastopila v komediji Kuffs, v biografskem filmu o Charlieju Chaplinu pa je bila njegova žena, igralka Mildred Harris. Pri šestnajstih se je poročila z igralcem Shawnom Andresom, toda njena mama je po nekaj mesecih dosegla razveljavitev zakona, saj je imela Milla na poročni dan komaj šestnajst let. Kultni film Richarda Linklatra Zadeti in zmedeni je bil zanjo veliko razočaranje. Potem ko je veliko energije vložila v promocijo, je ugotovila, da so večino njenih prizorov izrezali. V filmu je nazadnje izrekla le besedico ne in zapela pesem The Alien Song s svojega prvega albuma. Izkušnja jo je tako prizadela, da se je za nekaj časa odmaknila od igralstva. Odpotovala je v Evropo in se posvetila glasbi. V tistem času je prijateljevala z nekdanjim basistom skupine Jamiroquai Stuartom Zenderjem.

VELIKA VRNITEV

Leta 1997 se je na filmska platna vrnila v velikem slogu. Ob Bruceu Willisu in Garyju Oldmanu je zaigrala v znanstveni fantastiki Peti element. Vloga vesoljke Leeloo, za katero se je morala naučiti izmišljenega vesoljskega jezika, ji ni prinesla le svetovne slave, temveč tudi drugega moža, režiserja Luca Bessona. »Garala sem kot hudič: nobenih vaj z bandom, nobenih klubov, nobene trave, ničesar,« je opisovala priprave na vlogo, da bi ga navdušila. S Francozom sta se poročila tik pred božičem leta 1997, a zakon je trajal le dve leti. Leta 1998 je bila prostitutka v drami Spika Leeja Kdo vodi igro, nato pa je spet združila moči z možem in upodobila Ivano Orleansko v istoimenskem filmu. Pojavila se je tudi v videospotu Lennyja Kravitza If you can't say no.

Leto 2000 ji je prineslo glavno vlogo v Wendersovem filmu Hotel Milijon dolarjev, zanj pa je posnela tudi glasbo. Leta 2002 je Milla sprejela vlogo v akcijski grozljivki Nevidno zlo, posneti po videoigrici. Vlogo je sprejela, ker sta bila s polbratom velika oboževalca igrice, vloga Alice, ki se bojuje z zombiji, pa ni bila kriva le, da je postala ena najbolje plačanih igralk na svetu, temveč ji je prinesla tretjega moža. Na snemanju se je Milla zagledala v režiserja Paula Andersona, ki jo je že leto pozneje zasnubil. Namesto poroke sta se razšla, toda nista dolgo zdržala narazen.

TEŽKA NOSEČNICA, PREDANA MAMA

3. novembra 2007 je Milla povila prvorojenko Ever Gabo, ki je letos dobila sestrico Dashiel Edan. Z deset let starejšim Paulom sta se poročila avgusta 2009 na vrtu njunega domovanja na Beverly Hillsu. Nevesta si je obleko v slogu šestdesetih let oblikovala sama, prvorojenka pa je na poroki trosila cvetne lističe. »Zagotovo želim imeti še več otrok. Odrasla sem kot edinka, zato sem si vedno želela veliko družino. Ne vem, kaj mi bo prihodnost prinesla, a trkam na les in upam, da veliko družino,« je povedala pred poroko. Vmes je Nevidno zlo dobilo še štiri nadaljevanja in Milla je utrdila sloves hollywoodske prvokategornice.

Nekdanja kadilka in zagovornica legalizacije marihuane se na vloge pripravlja z vadbo joge, meditacije, brazilskega jiu-jitsuja, karateja in kickboxa. Materinstvo jo je raznežilo. »Predstavljala sem si, da se oblikuje malo telo, v mislih sem jo videla ugnezdeno v meni, kako lebdi v svoji lastni ekosferi. Zaradi tega se res počutim posebno. Kot bi vedela neko neverjetno življenjsko skrivnost, ki se mi je v preteklosti vedno izmikala,« je izjavila med prvo nosečnostjo. Prvorojenka Ever se je prihoda sestrice nadvse veselila. »Ever pravi: 'Ničesar ji ni treba kupiti. Lahko bo nosila moja stara oblačila.' Odvrnila sem, da bo vseeno potrebovala kaj novega, a pravi, da ni tako,« je povedala ponosna mamica. Med drugo nosečnostjo se je zredila kar za 25 kilogramov. »Res sem ogromna! Sploh ne vem, kdaj sem se tako zredila. Vsako jutro sem si privoščila tri štručke z maslom, kikirikijevim namazom in marmelado, po kosilu pa sem pojedla škatlo krofov in kilogrami so tu. Tehtnica kaže 88,5 kilograma,« je zapisala v svojem spletnem dnevniku. Ob napornem snemalnem urniku se bo kilogramov hitro otresla. Kraljica pretepov, kot so jo poimenovali na glasbenem kanalu VH1, svojih oboževalcev nikoli ne pusti na cedilu.