Zabava

Morrisseyjev knjižni prvenec kritiško slabo sprejet

STA
28. 9. 2015, 06.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Glasbenik Morrissey (56) je v četrtek pri Penguinu izdal svoj knjižni prvenec List of the Lost in že dan zatem naletel na slabe odzive britanskih literarnih kritikov. Nekateri so zapisali, naj se nekdanji pevec skupine The Smiths in avtor skladb, kot sta How Soon Is Now? in Panic, raje drži svoje glasbene kariere.

Arhiv Svet24

Morrissey je v 118 strani dolgi knjigi predstavil zgodbo štirih mladoletnih članov štafetne ekipe, ki so v Bostonu leta 1970 po nesreči ubili klateža. Pevec je za spletno stran svojih občudovalcev True To You dejal, da je tema knjige nauk o demonih, za platnico knjige pa je zapisal, da govori tudi o resničnem znotraj resnice v nasprotju s tem, kaj je dopustno kot resnica, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morrissey, ki se bo 10. oktobra v sklopu evropske in južnoameriške turneje ustavil tudi v Ljubljani, ni povsem zelen v svetu knjig. 

Kritiki so se knjige, ki se ponaša tudi z retro naslovnico v slogu 60. let minulega stoletja, lotili brezkompromisno. Kritik The Guardian je Morrisseyjev prvenec označil za dolgovezen, brez cilja, neosredotočen in s popolnoma zmedeno strukturo. Daily Telegraph je celo objavil seznam desetih najbolj neprimernih misli iz dela. Med njimi se ena glasi približno tako: "Kdorkoli je v sliko vključil bolečino, je prav tako vključil veselje v pogreb."

Na Twitterju so se zvrstile pripombe tudi glede seksualnih prizorov. Marsikomu se je zdelo poglabljanje v spolnost s strani glasbenika, ki je še pred leti trdil, da je aseksualen in živi v celibatu, vprašljivo.

Morrissey, ki se bo 10. oktobra v sklopu evropske in južnoameriške turneje ustavil tudi v Ljubljani, sicer ni povsem zelen v svetu knjig. Pred romanom je pred dvema letoma izdal uspešno avtobiografijo, ki je postavila rekord v tedenski prodaji glasbenih avtobiografij.