Zabava

Kraljica burleske

Sonja Javornik
29. 8. 2015, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dita Von Teese je najbolj prepoznavna sodobna izvajalka burleske – plesne zvrsti, navdihnjene z ikonografijo muzikalov in filmov štiridesetih let dvajsetega stoletja.

dita

Dita se je rodila kot Heather Renee Sweet 28. septembra 1972 v Rochestru, v Michiganu, ZDA, kot srednja od treh hčera, očetu strojniku in mami kozmetičarki. Ime Dita si je nadela sama v počastitev zvezdnice nemega filma Dite Parlo, priimek Von Teese pa ji je pripisala revija Playboy, ko se je leta 2002 predstavila na njihovi naslovnici.

Nikoli ni bila videti pusta, vendar se po mladostnih dolgih svetlih laseh in simpatičnem svežem obrazu ni dalo uganiti, da bo nekoč doživela tako močno preobrazbo in postala temnolasa kraljica burleske.


Vendar je za milim nasmehom Dita že takrat točno vedela kaj hoče. V nekem intervjuju je dejala, da si je že v mladosti želela pozirati fotografom pomanjkljivo oblečena v slogu pin-up deklet glamuroznega starega Hollywooda. Prve pin-up fotografije je podarila svojemu takratnemu fantu. Tako se je začela Ditina kariera glamuroznega 'vintage' modela. Njena fascinacija s kinematografijo štiridesetih let in klasičnim glamurjem je vidna v njenem vsakdanjem slogu.

Že v mladosti jo je za zlato dobo Hollywooda navdušila mati, ki ji je predstavila dive filmskega sveta takratnega časa. Od malega je obiskovala ure baleta, kar je botrovalo odločitvi o plesnih nastopih. Ko se je družina zaradi očetove službe preselila v Orange County v Kaliforniji, je bila Dita še bližje svojim sanjam.

Kot mlada je razvila strast do lepega perila. Že v najstniških letih, ko še ni mogla slutiti, da bo nekoč imela svojo kolekcijo nogavic, ki je na prodaj tudi v Ljubljani, je služila žepnino kot prodajalka spodnjega perila v lokalni blagovnici. Takrat je izjavila: »Vedno sem imela zelo rada lepo spodnje perilo in obožujem glamur v vsakdanjih stvareh.«

Želja po lepem je Dito pripeljala do študija kostumografije na kalifornijski University High School Irvine, kar ji je omogočilo, da je večkrat delala kot stilistka pri filmih. Prav tako vedno sama stilira lastna fotografska snemanja in nastope.
Za dosego svojih ciljev si je s pomočjo vztrajne uporabe korzetov zmanjšala obseg pasu na 56 cm. Predstavila se je na veliko naslovnicah, revija Vanity Fair jo je nekoč razglasila za superherojko burleske. Njen zaščitni znak so mat rdeča šminka in valoviti črni lasje, ki si jih ureja in barva sama.

Večkrat se je pojavila na seznamih najbolje oblečenih žensk in je redna obiskovalka modnih revij. Poznana je po klasičnem, elegantnem slogu ličenja in oblačenja. Zanimivo je, da slavi navkljub sama izbira svojo garderobo za nastope, si sama doma barva lase in nanašanja ličil ne zaupa nikomur.