Zabava

Pred koncertoma Laibach v Severni Koreji cenzurirali tri skladbe

STA/M.J.
18. 8. 2015, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Laibach se pripravljajo na sredin in četrtkov koncert v Pjongjangu, kjer bodo nastopili kot prvi zahodni rock band, ki bo igral v Severni Koreji. Tamkajšnji oddelek za cenzuro je skupini prepovedal izvajanje treh pesmi: Eat Liver, I believe in Final countdown, prav tako so zamenjali koncertno prizorišče, je poročal portal 24ur.com.

Profimedia

Takoj po prihodu iz Ljubljane so zasedbo peljali na novo prizorišče koncerta, eno od sedmih gledališč v Pjongjangu in po besedah ministrstva za kulturo najlepše v mestu.

Pred prvo ponedeljkovo vajo je oddelek za cenzuro prepovedal izvajanje treh pesmi: Eat Liver, I believe in Final countdown. Tehniki se trudijo s pripravo prizorišča, a na prvi vaji niso uspeli postaviti skoraj ničesar. Danes naj bi bila zadnja priložnost, da skupina izvede vsaj eno vajo pred koncertom.

Novak je pred odhodom na severnokorejsko turnejo za STA težko ocenil, kako bo v času njihovega tamkajšnjega bivanja potekala komunikacija po spletu, telefonih. 

Koncerta v okviru turneje Dan osvoboditve (Liberation Day Tour) bosta 19. in 20. avgusta v prestolnici Pjongjang, v sklopu praznovanj 70-letnice osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske okupacije. Laibach naj bi na koncertih izvedli nekaj znanih skladb s svojega repertoarja, nekaj predelav skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb. Med njimi znano tradicionalno korejsko skladbo Arirang.

Ob gostovanju Laibachov je izšla tudi pesem z videom We will go to Mount Paektu. Gre za eno najbolj priljubljenih letošnjih pesmi severnokorejske dekliške skupine Moranbong. Morda se bodo na odru Laibachom pridružile tudi članice zasedbe.

Organizator turneje, norveški režiser in kulturni aktivist Morten Traavik je ob prihodu v Pjongjang, kot ga je posnela ameriška tiskovna agencija AP, prenesli pa slovenski portali, povedal, da bosta koncerta razsvetljenje za obe strani, za njih in Severnokorejce. Traavik naj bi o sami poti, koncertih Laibachov in doživetju v tej deželi posnel dokumentarni film.