Zabava

Na današnji dan se je rodila ena najboljših avstralskih igralk

uk
20. 6. 2015, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dvajsetega junija se je rodila Nicole Kidman, ki velja za eno najboljših avstralskih igralk.

Facebook

Leta 2006 je bila najvišje plačana igralka v filmski industriji. Njeni najbolj znani filmi so Dnevi grmenja, Ženska za umret (1995), Moulin Rouge! (2001) in Ure do večnosti (2002). Znana je tudi po (neuspešnem) zakonu s Tomom Cruisom, zdaj pa je poročena z glasbenikom Keithom Urbanom, s katerim ima hčer. Nicole je bila rojena v Honoluluju, na Havajih. Njen oče, dr. David Anthony Kidman, je biokemik in klinični psiholog s pisarno v kraju Lane Cove v Sydneyju, njeni mati pa se imenuje Janelle Ann. Ima tudi mlajšo sestro, Antonio Kidman, ki je novinarka.

Ob Nicolinem rojstvu je bil njen oče profesor na narodnem inštitutu duševnega zdravja v Združenih državah. Ko se je družina vrnila v Avstralijo, je bila Nicole stara komaj štiri leta. Obiskovala je javno šolo Lane Cove, pozneje pa dekliško šolo North Sydney High School. Nicole je študirala na viktorijanski akademiji za umetnost in na Phillip Street Theatru v Sydneyju. Temu je sledilo avstralsko gledališče za mlade. Leta 1983 je prvič samostojno nastopila v videospotu pesmi Bop Girl. Do konca leta je imela stransko vlogo v seriji Five Mile Creek in štiri filmske vloge, vključno z BMX Banditi in Bush Christmasom. Pozneje je zaigrala še v filmih Vietnam (1986), Smaragdno mesto (1988) in Bangkok Hilton (1989). Leta 1989 je Kidmanova postala zvezdnica v filmu Smrtna tišina kot Rae Ingram, žena mornariškega častnika Johna Ingrama (igra ga Sam Neill). Leta 1995 se je pojavila v filmu Batman za vse čase, leta 1998 pa je zaigrala v filmih Čarovnije za vsak dan ob Sandri Bullock in Modra soba. S Tomom Cruisom sta leta 1999 zaigrala poročen par v filmu Široko zaprte oči. Nicole je leta 2002 prejela nominacijo za oskarja za muzikal Moulin Rouge!, v katerem je igrala Satine.

Naslednje leto je zaigrala v treh zelo različnih filmih. Prvi, Dogville, je eksperimentalni film, v drugem, Človeški madež, igra z Anthonyjem Hopkinsom in je napisan po romanu Človeški madež, tretji, Hladni vrh, pa prikazuje ljubezensko zgodbo z dvema ločitvama in državljansko vojno. Osmega januarja 2008 je bila potrjena novica, da je Kidmanova že tri mesece noseča, in 7. junija je na svet privekala Sunday Rose Kidman Urban.