Zabava

Blind Guardian so spet navdušili

U.K.
6. 6. 2015, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Kinu Šiška se je v četrtek, 21. maja, zgodil eden najtežje pričakovanih letošnjih metal koncertov, če seveda odštejemo tolminski festival Metal Days, ki bo konec julija.

Drago Čigon

V Slovenijo so se namreč vrnili Nemci Blind Guardian, ki že desetletja slovijo kot eden najboljših power metal bendov, njihov pevec Hansi Kürsch pa za enega najboljših pevcev vseh časov. Skozi zgodovino je skupina nekako zamenjala tri žanre.

Shadowicon so leta 2014 izdali izvrsten prvenec z naslovom Empire in ruins.

Prvi album Battalions of fear je bil čisti speed metal, nato pa so z naslednjimi albumi prešli v bolj melodično power metal formo. Z albumom A night at the opera so spet krenili v malce drugačne vode power metala. Le nekaj je skupno celotni skupini, in to so besedila, ki so v glavnem obarvana s fantazijsko in zgodovinsko tematiko. In prav zaradi zgoraj navedenega je skupina Blind Guardian tako popularna že vse od leta 1988. To, da njena popularnost še ni presahnila, je dokazala polna velika dvorana Kina Šiške.

Prvi so nastopili Ljubljančani Shadowicon. Shadowicon so leta 2014 izdali izvrsten prvenec z naslovom Empire in ruins. Skupina igra simfoničen power metal, tako da so bili izvrstna predhodnica.

Blind Guardian so odigrali vse svoje največje hite, od Into the storm do Valhalle.

Ob deveti uri so na oder stopili Nemci. Koncert je trajal kar dve uri in pol, v repertoar so uvrstili več pesmi z zadnjega albuma Beyond the red mirror, ki je morda njihov najkompleksnejši do zdaj. Seveda pa so odigrali tudi vse svoje največje hite, od Into the storm do Valhalle. Blind Guardian so preprosto fenomen. Morda je karizma benda tista, morda so pesmi, ki so melodične in kompleksne obenem, morda je tehnična popolnost benda, najverjetneje pa vse hkrati, ampak poslušalec preprosto pade v trans. Blind Guardian poslušalce posrka vase, tako da postanejo del koncerta, prav tako pomemben kot bend. In člani skupine to znajo nagraditi. Bili so izjemno hvaležni za res bučen odziv občinstva. To pa je bilo hvaležno za kar dve uri in pol čiste »power« energije, ki je ni mogoče podoživeti pri nobenem drugem bendu.