Zabava

Praznik glasbe in veselja

Alesh Maatko
27. 5. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V nedeljo se je v Preddvoru končala štiridnevna glasbena prireditev, ki je v kraje pod Zaplato tudi letos pripeljala veliko obiskovalcev z različnih koncev Slovenije. Pod streho velikega šotora na dvorišču Jelovice se je zbrala pisana množica muzikantov, prireditev, na kateri ni manjkalo dobre volje, pa je imela letos tudi dobrodelno noto.

Media Butik

Prvi dan priljubljenega dogodka so gostili humanitarni koncert Območnega združenja Rdečega križa Kranj. Združenje trenutno pomaga 2300 družinskim članom, na ravni države pa je že 156.442 prejemnikov pomoči Rdečega križa, ki je lani razdelil več kot milijon paketov hrane. »V teh časih je zelo pomembno in potrebno, da se 15.000 prostovoljcem, ki so lani opravili več kot 560 tisoč ur, iskreno zahvalim in vabim, da se nam pridružijo tudi novi,« je zbrane nagovoril dr. Danijel Starman, generalni sekretar Rdečega križa Slovenije.

Povedal je še, da so s pomočjo blagovnih rezerv in sredstvi, ki jih sicer Rdeči križ razdeli skozi vse leto, vsaj malo napolnili skladišča in bo tako laže počakati na jesen, ko bo prispela nova pošiljka hrane iz evropskega ukrepa. Poleg koncerta je zbrane navdušila tudi Košnikova gostilna pod Zaplato, kjer je imel glavno besedo Košnikov ata, Mito Trefalt, za glasbeno spremljavo pa je skrbel ansambel Dor ma cajt. Naslednji dan se je zgodila nepozabna zabava s skupino Mambo Kings, v soboto pa sta številne obiskovalce z glasbo razvajala skupina Rok'n'Band in ansambel Nemir.

Popoldne zadnje majske nedelje je v Preddvoru rezervirano za predizbor za najstarejši festival slovenske domače glasbe – Ptujski festival. Letos se je strokovni komisiji in občinstvu predstavilo deset ansamblov, dva sta svoj nastop v zadnjem hipu odpovedala.

Navdušili so prav vsi. Sekstakord iz Planine pri Sevnici, Viža iz Ljubljane, Veseli Dolenjci iz Šentjanža, Šok kvintet iz Rogaške Slatine, Petan iz Novega mesta, Ognjeni muzikanti iz Komende, Vikend iz Velenja, Savinjski kvintet iz Žalca, Biseri iz Pivke in Prleški kvintet iz Radencev. Strokovno komisijo so sestavljali Fredi Simonič, umetniški vodja pihalnega orkestra Ptuj, ki v zadnjih letih sodeluje kot član komisije za izbor zmagovalcev Festivala narodnozabavne glasbe na Ptuju, Štefan Petek, ravnatelj Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, Urška Čop Šmajgert, glasbena urednica na Radiu Maribor, in mag. Marjan Ogrin, predstavnik organizatorja predizbora, agencije Media butik, in občine Preddvor. Nagrado občinstva so v Preddvoru osvojili člani Prleškega kvinteta.

Media Butik

»Zelo smo presenečeni in presrečni, saj smo imeli močno konkurenco tudi iz domačih krajev. To je za nas velika spodbuda, da delamo dobro, da smo na pravi poti, in obljubim, da bomo tudi na ptujskem odru dali vse od sebe,« je takoj po prejemu pokala iz rok direktorja Media butika Boštjana Avsca presrečna povedala pevka Prleškega kvinteta Zdenka Šafarič. In kaj o letošnji prireditvi glasbe in veselja pravi organizator? »Obojega je bilo ta konec tedna v izobilju, se pa pozna, da je kriza udarila po žepih ljudi in tudi tiste nalezljive dobre volje je žal vse manj. Veseli smo množice obiskovalcev, ki pridejo praktično iz cele Slovenije, žalosti pa dejstvo, da prireditev že vsa leta obišče zelo malo domačinov. Resno razmišljamo, da bi prireditev, ki se je že dobro zasidrala v srcih in ušesih obiskovalcev, preselili v kakšen drug slovenski kraj, čeprav je bil njen prvotni namen razgibati Preddvor, prinesti življenje v kraj, poskrbeti za zabavo mladine in obogatiti turistično ponudbo kraja,« je povedal organizator Boštjan Avsec in napovedal že Pirfest, ki bo 19. in 20. septembra z Modrijani, Ansamblom Saša Avsenika in Biseri. Ali bo tudi letos v Preddvoru ali ne, pa je še prezgodaj napovedovati.