Zabava

Pot mlade slovenske modne oblikovalke v New York

Agata Kurent Rakovec
19. 2. 2014, 22.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mladi slovenski modni oblikovalki Karmen Koren je uspel veliki met: v teh dneh se je s svojo kolekcijo oblačil predstavila na New York Fashion Weeku (NYFW).

Osebni arhiv

Kako vam je to uspelo? Kako huda je bila konkurenca?
Ko sem oktobra po elektronski pošti dobila povabilo na NYFW, nisem mogla verjeti, da se to res dogaja, vendar sem se po nekaj pogovorih odločila, da zaradi previsoke prijavnine povabilo zavrnem. Čez nekaj dni sem naletela na spletno stran Small Boutique Fashion Week (SBWF), ki deluje že peto sezono. Ravno so imeli castingcall (izbor sodelujočih, op. p.) in sem se prijavila. Čez nekaj dni sem dobila njihovo pošto z naslovom Congrats ali Čestitke, kar je pomenilo, da so pogledali moj portfolio in me izbrali za predstavitev moje kolekcije med NYFW. Prijavljenih je bilo več sto ljudi, sprejeli so nas okoli 30. SBFW sicer na modno revijo povabi lastnike butikov, zvezdnike in njihove stiliste in spada med pet top dogodkov v New Yorku, saj je dostopen tudi tistim, ki si želijo modno revijo pogledati, ker jih to zanima. Ob tej priložnosti bi se rada javno zahvalila svojim staršem, ki me vseskozi podpirajo in mi pomagajo, ter vsakemu posebej, ki je stopal z mano na moji poti. Omeniti moram tudi Marka Repšeta, mladega in perspektivnega fotoustvarjalca, s katerim že kar nekaj let sodelujeva pri ustvarjanju moje blagovne znamke.


Med študentsko izmenjavo ste študirali na Portugalskem, s kolekcijo multifunkcionalnih hlač ste se predstavili v Latviji. Kaj so vam dala ta potovanja in sodelovanja?
Dodatno perspektivo, nove izkušnje in drugačen pristop. Najlepše je bilo, da sem lahko opazovala, kako oblikovanje deluje drugje, saj po mojem mnenju na neki kos oblačila gledajo veliko bolj objektivno kot pri nas.