Zabava

Ob njegovi hrani nekatere kar trese ...

I. P./N.J.
9. 1. 2014, 12.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Oče Nicolasa Kima Coppole August je bil pisatelj in profesor primerjalne književnosti (pozneje dekan državne univerze San Francisca za kreativno umetnost), mama Joy pa baletka in koreografinja, torej so od njega pričakovali, da bo vsaj tako uspešen – na kateremkoli področju pač – kot starši ... ali stric, legendarni režiser Botrov in Apokalipse zdaj, Francis Ford Coppola.

Sipa

Joy je bila kronično depresivna. Z Arthurjem sta se ločila leta 1976. Nicolas je večinoma živel pri očetu, ki ga je spodbujal, da je začel študirati igro. Vendar je kmalu spoznal, da ga bodo izkušnje, ne izobrazba, pripeljali tja, kamor je želel. Zato je pustil šolo in si začel pridobivati igralsko kilometrino v filmih. Nekaj vrat mu je na začetku odprl stričev priimek, nato pa se je odločil opustiti slavni priimek, saj ni želel, da bi si ljudje vnaprej ustvarili mnenje o njem. Preimenoval se je v Nicolasa Cagea, po svojemu priljubljenem stripovskem junaku Luku Cageu.

Sipa

Burna filmska in ljubezenska zgodovina

Fanatični oboževalec Elvisa Presleyja je bil nekaj mesecev poročen z njegovo hčerjo Liso-Marie.

Znan je po ekstremnih igralskih metodah. Vedno se je namreč do zadnjega atoma prelevil v vsak lik, zato se je mnogim zdel preveč čudaški. A bili so tudi taki, ki so cenili njegovo ekscentrično zagnanost, recimo Cher, ki je napela vse sile, da je odigral njenega ljubimca v Mesečnici (1987). Za nastop je dobil prvo nominacijo za zlati globus. V tistem času se je zaljubil v manekenko Christino Fulton. Leta 1992 se mu je v zvezi s Christino rodil prvi otrok, sin Weston. Razšla sta se po šestih letih in se leta 2009 znova srečala na sodišču, ko ga je tožila za 13 milijonov dolarjev zaradi prenosa lastništva neke nepremičnine.

Sipa

Leta 2011 sta se dogovorila za izvensodno poravnavo. Film Zbogom, Las Vegas (1995) pomeni prelomnico v njegovi karieri. Seveda se je na vlogo pisatelja alkoholika temeljito pripravil: odletel je na Irsko, da bi izkusil pravo pijančevanje v deželi slavnih zapitih umetnikov. Leto 1995 ni bilo uspešno le poklicno, tudi poročil se je, in sicer z igralko Patricio Arquette. Spoznala sta se že na začetku osemdesetih, ko jo je tudi zaprosil za roko, vendar mu je izročila seznam stvari, ki jih mora izpolniti, preden bi privolila v poroko. Vzel ga je enako resno kot svoje vloge, s čimer jo je tako prestrašil, da se ga je vrsto let izogibala. Zakon s Patricio je bil viharen. Februarja leta 2000 je vložil zahtevo za ločitev, jo čez dva meseca umaknil, dokončno pa sta se ločila leta 2001.

»Hollywood ni vedel, ali sem igralec, norec, ali samo trčen lik, ki ga igram. Ustvaril sem si ugled malce nenavadnega, drugačnega in divjega.«

Znova presenetil

 

Po Zbogom, Las Vegas so bili vsi prepričani, da se bo loteval samo še resnih dram, a se je po zaslugi režiserja Michaela Baya presenetljivo prelevil v akcijskega junaka: najprej z Alcatrazom (1996) in nato še z Letalom prekletih in Brez obraza (1997). Leta 2000 je bil že taka zvezda, da je za spektakel Še 60 sekund zahteval in dobil 20 milijonov dolarjev honorarja. Leta 2001 je samooklicani fanatični Elvisov oboževalec začel ljubimkati z njegovo edinko Liso-Marie Presley. Poročila sta se avgusta leta 2002 na Havajih, novembra pa je že vložil zahtevo za ločitev. »Sploh se ne bi smela poročiti,« je vse, kar je kadarkoli povedal na to temo. Leto 2002 mu je prineslo drugo nominacijo za oskarja (Prilagajanja), naslednje pa novo ljubezen. To je bila 20-letna natakarica Alice Kim, s katero se je poročil po šestih mesecih znanstva. Leta 2005 sta dobila sina Kala-Ela. Poimenoval ga je po rojstnem imenu Supermana. Aprila leta 2011 je zaškripalo v njegovem zakonu z Alice, saj so ga aretirali zaradi družinskega nasilja. Izpustili so ga po položitvi varščine v višini 11.000 dolarjev. Odnos jima je uspelo zgladiti. Verjetno se je zanj še toliko bolj potrudil, ker si ni želel drage ločitve, saj je bil že tako ali tako na tesnem z denarjem, ker je moral prodati cel kup posesti: med drugim več gradov, vil in celo otok, ki jih je kupoval, ker je menil, da so varnejša naložba od delnic in varčevanja v banki, a se je izkazalo, da je vzdrževanje predrago celo za njegov žep. Danes ima samo dve skromni posesti: eno v New Orleansu in eno v Glastonburyju.

Sipa