Zabava

Bosanka je najlepša ženska na svetu

Žana Kapetanovič
8. 11. 2013, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Aida Đapo je najlepša ženska na svetu leta 2013, so se odločili na spletni strani in v reviji Beautiful Women Pedia. Karizmatično sarajevsko dekle s posebnim življenjskim slogom je za seboj pustilo lepotice, kot so Monica Bellucci, Megan Fox in Irina Shayk, in pod umetniškim imenom Idda van Munster zaslovelo po vsem svetu. Pretanjeni občutek za stil poltene ženstvenosti iz prve polovice 20. stoletja in lastni retro videz sta Aidi odprla številna profesionalna vrata, vendar njen pin-up stil ni zgolj oponašanje kultne pop kulture, ampak njen način življenja.

Osebni arhiv

Kdaj je vaša ljubezen do sloga, značilnega za prvo polovico 20. stoletja, iz igre in zabave prerasla v način življenja?

Že od otroštva sem obsedena z vintidž stvarmi. Rada preučujem zgodovino in po svoje so del zgodovine tudi slog oblačenja, ličenje in pričeske. Ko sem oblečena v vintidž, imam na sebi zgodovino. To je zame izziv, saj tako postanem ustvarjalnejša, pri tem pa se bolje izrazi tudi moja domišljija. Ta ljubezen se skriva globoko v moji duši. Kot deklica sem jokala, ker sem si nadvse želela, da bi mi mama naredila pričesko, kakršno je imela moja babica, po najstništvu pa sem si takšne želje končno lahko začela izpolnjevati sama. Sanje so se mi uresničile, ko sem se prvič našminkala z rdečo šminko in si nadela mamino črno oblekico z belimi pikami. In potem sem se iz dneva v dan vse globlje potapljala v zgodovino.

Vaš konjiček je delno vplival tudi na izbiro vaše poklicne poti. Študirate farmacijo in se zanimate za kozmetiko.

Od nekdaj sem težila k temu, da bi bila videti nežno in romantično, pa tudi malce skrivnostno. Vintidž ni moj konjiček in tudi delo ne, je moj življenjski slog. Očarana sem nad črno-belimi fotografijami in se, ko jih gledam, še dandanes navdušujem nad popolno poltjo žensk in vrhunskimi pričeskami, ki so jih takrat nosile. Zame je osnova za lepo ličenje zdrava in negovana koža, zato so me tudi zanimali kozmetični preparati, medicinska korektivna kozmetika in podobno. Po končani gimnaziji sem sklenila, da se bom vpisala na farmacijo.

Pravijo, da vam naziv najlepše ženske sveta »ni stopil v glavo«. Hvalijo vas kot dekle, ki z obema nogama trdno stoji na zemlji, ni domišljavo in je pri delu odgovorno in učinkovito.

To rada slišim. V resnici sem bila presenečena, ko sem pred mesecem dni dobila elektronsko pismo Alexandre Jones, umetniške direktorice BWP, v katerem me je obvestila, da sem bila izbrana za najlepšo žensko leta 2013. In to na seznamu z imeni, kot so Monica Bellucci, Megan Fox, Irina Shayk ... Še vedela nisem, da obstaja spletna stran s seznami prelepih žensk in njihovimi opisi, pa tudi tega ne, da sem bila uvrščena med European women (evropske ženske), natančneje Bosnian women (bosanske ženske). Z gospo Jones sva si izmenjali nekaj elektronskih sporočil, in tako sem izvedela, da spremljajo uspešne in zanimive ženske po vsem svetu in da so me odkrili na mojem blogu www.iddavanmunster.blogspot.com. Moj življenjski slog, način oblačenja in poklic se jim zdijo zelo zanimivi, zato sem prepričana, da so bili ključni za to, da so me uvrstili med lepotice na svoji strani. Sama pa se ne želim pretirano izpostavljati. Te novice sprva sploh nisem nameravala deliti, potem pa sem na Twitterju objavila povezavo do spletne strani in portali so novico povzemali drug za drugim.

Kako je biti »drugačen« na ulici? Kako prenašate poglede, ki se v javnosti nedvomno ustavljajo na vas?

Nimam se za najlepšo in tudi ne za najinteligentnejšo, zavedam pa se, da sem posebna. Nikoli nisem doživela negativnih odzivov na svoj videz, obstajajo pa taki, ki tega sloga preprosto ne razumejo. Vendar ti zame niso pomembni. Oblačim se zase in za nikogar drugega. Ne pretvarjam se in se od drugih ne razlikujem, ker bi si to želela, temveč sem preprosto to, kar v resnici sem. Ljudje najpogosteje ne skrivajo navdušenja. Vedno sem deležna prisrčnih poklonov ali prijaznih nasmehov, vsekakor pa mi je najlepše takrat, ko starejši generaciji privabim solze v oči in jih vrnem v njihova zlata mlada leta.

Moj vsakdanji slog je kot izrez s kakšne stare fotografije. Za današnja modna merila biti oblečen staromodno pogosto pomeni biti oblečen »preveč«, vendar po mojem človek ne potrebuje posebne priložnosti, da si nadene lepo obleko. Vsak dan je posebna priložnost. Vsak bi moral obleči tisto, kar si želi, in obleko nositi kar se da samozavestno. Nihče ne bi smel kritizirati tistega, ki je videti dobro in se dobro tudi počuti. Če se v tem, kar nosiš, počutiš lepo, bodo to občutenje »prevzeli« tudi drugi. Zato oblecite tisto, kar vas polepša. Kadar vas obsojajo ali se iz vas norčujejo, to navadno počnejo zaradi lastne negotovosti.