Zabava

Festival vendarle bo

Alesh Maatko
8. 8. 2013, 22.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav je naša nacionalna radiotelevizija skoraj že pokopala naš edini narodno-zabavni festival, ga je, kot kaže, znova obudila.

Stane Sršen

Nad odločitvijo, da se v že 19. izvedbi vrača priljubljeni festival Slovenska polka in valček, so bili predvsem presenečeni številni ansambli, ki so bili prepričani, da ga je RTV Slovenija že pokopala. Toda kot pravi pregovor 'kjer je volja, je tudi pot', velja tudi za festival, na katerem so naši ansambli radi prepevali viže in polke.

Občinstvo je lansko leto na tem festivalu, na katerem smo slišali ducat skladb – šest valčkov in šest polk –, nagradilo Navihanke, ki so se v aprila v Velenju predstavile s skladbo Pokaži mi, da me imaš še rad. Strokovno komisijo pa je v zadnji festivalski izdaji prepričala zasedba Pajdaši, ki so stavili na pesem Otroški nasmeh. Poleg tega so prejeli še nagrado za najboljšo melodijo, priredbo in izvedbo.

Vsi zainteresirani ansambli se lahko na festival novih polk in valčkov prijavijo do konca letošnjega avgusta. Strokovna komisija bo izmed prijavljenih del izbrala 48 (oseminštirideset) najprimernejših skladb (24 valčkov in 24 polk), ki se bodo na predizboru potegovale za uvrstitev v polfinalno izločanje (12 valčkov in 12 polk), le-to pa bo potekalo tedensko, v okviru nove narodno-zabavne oddaje, polfinalni zmagovalci (6 valčkov in 6 polk) pa se bodo pomerili v finalnem večeru festivala Slovenska polka in valček 2013, ki bo potekal 10. januarja 2014.