Zabava

Slovenci, ki so povzdignili glas

S.M. / K.Š.
12. 11. 2012, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Riot Act je udarna in neposredna pesem, najnovejši videospot pa na najboljši in najbolj preprost način povzame pomen in sporočilnost le-te.

Tide ob izdaji albuma predstavljajo video upodobitev prvega rokovskega singla z novega albuma No.4, ki nosi udaren naslov Riot Act. To je že njihov deveti videospot. Pesem je  glasbeni ali zvočni preobrat oz. povratek Tide k svojim koreninam.
Videospot je neposreden in angažiran, čeprav, kot pravijo fantje iz skupine, je zgolj preprosta in iskrena refleksija trenutnega dogajanja v svetu. Na svoj preprost način nagovarja apatično mladino in slehernika, da se prebudi in bori za svoje pravice. Ne gre za slavljenje agresivne ali vandalske reakcije, temveč bolj za nemoč protestnikov, ki na različne načine iščejo svojo pozornost v boju za človekove pravice. Ta boj je v Sloveniji nekako zastal, je zadnja leta tako rekoč neobstoječ ali potisnjen na obrobje, različne skupine ljudi pa so prikrajšane za najbolj osnovne pravice. Kršitelji ostajajo nekaznovani in rekacija javnosti je tako rekoč neobstoječa! »Riot Act je udarna skladba, ki ima sporočilo in zato smo si želeli točno tak spot, enostaven in neposreden,« so med drugim tudi povedali Tide. Spot je v sodelovanju s skupino režirala Tina Istenič, slednja je spot tudi montirala in posnela. Tina je v preteklosti že sodelovala pri spotu Tide Hard To Love, podpisala pa se je tudi pod nekaj video izdelkov skupin in izvajalcev, kot so Elvis Jackson (Wake Me Up), Hama, Matjaža Jelena, Roka Trkaja in nekaj drugih.

Tide so napovedali promocijski koncert z glasbenimi gosti v četrtek, 15.novembra ob 21.30 v ljubljanskem KUDu France Prešeren.  Skupini Tide se bodo na promociji albuma No.4 in starejših uspešnic pridružili glasbeni gostje Lado Bizovičar, Neisha, Zoran Čalić (BFM, Majke), Marko Soršak-Soki (Elvis Jackson) in Urška Majdič (Billysi).