Akrobat

Umrl je Maxim Gustik

M.G.
11. 12. 2023, 19.32
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 20.23
Deli članek:

Nekdanji beloruski akrobatski skakalec na smučeh je v soboto pri komaj 35-letih v prometni nesreči utrpel smrtne poškodbe.

Profimedia
Maxim Gustik na OI v Pekingu leta 2022.

Mednarodna smučarska javnost žaluje po tragični smrti Maxima Gustika, trenerja beloruske reprezentance v smučarskem prostem slogu (smučanje prostega sloga (angleško freestyle skiing) je slog smučanja na smučeh, ki obsega dve osnovni disciplini: akrobatske skoke in grbine). Gustik je pred športno upokojitvijo uspešno nastopal v disciplini akrobatskih skokov, kjer si je leta 2015 priskakal tudi bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu.

Tekom svoje kariere je Maxim pomembno vplival na svet smučarskega prostega sloga. V svojih 74 nastopih v svetovnem pokalu je dosegel dve zmagi in se skupno devetkrat uvrstil med najboljše tri, s čimer je pokazal svoj izjemen talent in predanost športu.

Njegovo življenje se je tragično končalo to soboto. Bil je star komaj 35 let. Nesreča se je pripetila, ko je v poznih nočnih urah nedaleč od postaje podzemne železnice Pushkinskaya v domačem Minsku skušal prečkati osempasovnico na mestu, kjer ni bilo prehoda za pešče. Pri tem ga je zbil avto in smrtno poškodoval.

Smrt Maxima Gustika ni le izguba za šport, ampak tudi za številne posameznike, ki jih je navdihoval in jim bil mentor v svoji karieri. Njegova športno/trenerska zapuščina bo še leta vplivala in oblikovala svet akrobatskih skokov.