Zimski športi

V četrtfinalu še Kanadčani in Finci

STA / J. P.
14. 2. 2014, 21.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V četrtfinale olimpijskega hokejskega turnirja v moški konkurenci sta se uvrstili še reprezentanci Kanade in Finske. Kanadčani so v 2. krogu v skupini B ugnali Avstrijo gladko s 6:0, Finci pa Norveško s 6:1.

Že popoldan so drugo zmago v skupini C dosegli tudi Švedi, ki so z 1:0 ugnali Švico, prvo zmago so dosegli Čehi, ki so s 4:2 ugnali Latvijo.

Na tekmi med Finsko in Norveško je Teemu Selanne poskrbel za prav poseben rekord. Ko je zadel v 6. minuti tekme, je s 43 leti, sedmimi meseci in 11 dnevi postal najstarejši igralec, ki je na tekmi olimpijskega turnirja ugnala nasprotnega vratarja. Napadalec, ki se je na prvi tekmi lažje poškodoval, je že rekorder s šestim nastopom na igrah. Prvič je igral leta 1994 v Lillehammerju na Norveškem.

Tudi pri zmagi Švedske in Češke so bili v ospredju veterani. Za Češko je na 42. rojstni dan gol za 2:1 dosegel Jaromir Jagr. Zadnji gol za zmago s 4:2 je dosegel 38-letni Marek Židlicky na podajo 42-letnega Petra Nedveda. Edini gol za Švedsko je dosegel Daniel Alfredsson. Čehe zdaj čaka odločilni obračun s svetovnimi podprvaki Švicarji za drugi mesto v skupini.

Branilci naslova Kanadčani pa so gladko odpravili Avstrijce. Kar tri gole je Avstrijcem zadel soigralec Anžeta Kopitarja pri Los Angeles Kings Jeff Carter, ki je zadel v 23., 25. in 35. minuti.