Ostali športi

Mavrič: Imeli smo velika pričakovanja, a se žal ni izšlo

STA/M.J.
16. 5. 2014, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potem ko je najprej slovenska ženska gimnastična vrsta po nesrečni poškodbi na uradnem treningu evropskega prvenstva v Sofiji izgubila Sašo Golob, so vsa pričakovanja padla na pleča Teje Belak. Dvajsetletna telovadka v kvalifikacijah ni nastopila po načrtih in ostala brez želenega finala na preskoku, kjer je bila lani na EP četrta.

Arsen Peric / Ekipa

"V kvalifikacijah smo imeli velika pričakovanja, a na žalost se nam ni izšlo. Teja je najprej nastopila na gredi, kjer je pokazala zelo dober nastop, vendar pa je pri seskoku padla in zato nismo mogli računati na vidnejšo uvrstitev. Največ pa smo od Teje pričakovali na preskoku, kjer pa je žal pri obeh skokih padla. Že prej sva se odločila, da bo že v kvalifikacijah skušala izvesti najtežja skoka, ki ju zna, tudi kot pripravo za finale. Po padcu pri prvem skoku je izgubila koncentracijo in nato padla še pri drugem. Tako da je bilo sanj o finalu konec," je kvalifikacijske nastope ocenil selektor reprezentance Andrej Mavrič.

"Sicer sem skušal Tejo malo pomiriti po prvem skoku, ker imam občutek, da bi bila kljub enemu padcu ob dobri izvedbi drugega skoka blizu finala. A izšlo se je tako, da je padla oba skoka in je to za nas pomenilo konec evropskega prvenstva. Že jutri potujemo domov. Za nameček pa smo imeli še nesrečo s Sašo, ki je bila zelo dobro pripravljena, a se je poškodovala na treningu in morala odpovedati nastop," je misli po včerajšnji tekmi strnil Mavrič.

Za ženski tabor je bilo tako s članskimi kvalifikacijami že konec nastopov na prvenstvu stare celine, ki se bo sicer s finali po orodjih končalo v nedeljo. Tudi mladinke se namreč niso izkazale, saj so po besedah Mavriča precej zaostale za pričakovanji. Po številnih velikih napakah je Slovenija v postavi Lara Omahen, Pia Belak, Neli Štruc, Alenka Pipuš in Lina Vodnik v konkurenci 27 ekip končala na predzadnjem, 26. mestu. V mnogoboju je bila najboljša Štruceva na 57. mestu med 88 telovadkami, ki so se predstavile na vseh štirih orodjih.

"Domov se vračamo razočarani. Ni nam uspelo izpolniti niti enega cilja, ki smo si ga zadali pred odhodom v Bolgarijo. Tudi mladinke so nastopile zelo slabo, tako da moram reči, da smo res razočarani," je še ocenil Mavrič.

"Kar se tiče obeh članic Saše in Teje, obe stalno napredujeta in sta že na zelo visoki ravni. To, kar se jima je pripetilo tukaj na evropskem prvenstvu, se je pač zgodilo. Na to, da se je Saša poškodovala, nismo imeli vpliva. Bila je dobro pripravljena, ampak je imela smolo in ostala brez nastopa. Za Tejo pa imam občutek, da smo hoteli malo preveč iz nje ven izvleči v prekratkem času. Ona je vsake pol leta, ko je na sporedu veliko tekmovanje, prikazala vedno znova težje skoke, vsakič je dodajala po pol obrata več. Jaz sem si potihoma želel, da ji bo tudi v Sofiji to uspelo, a ji ni. Zagotovo je to tudi eden od razlogov, zakaj je prišlo do napak," je o vzrokih za slabo predstavo slovenskih telovadk razmišljal selektor.

Dodal je, da je bila Belakova v položaju, ko bi lahko v kvalifikacijah nastopila z lažjima skokoma in se bržčas zanesljivo uvrstila v finale: "Teja je bila na lanskem prvenstvu četrta in letos smo si razumljivo to želeli nadgraditi. Boljše od četrtega mesta je samo medalja, tako da je bil najin dogovor že mesec, dva nazaj, da bomo šli na vse ali nič. Za medaljo je imela povsem realne možnosti. Šli smo na vse ali nič in tokrat žal dobili nič."