NOGOMETNA POSLASTICA

Bo Oblak osvojil najprestižnejšo lovoriko?

Matej Klarič
28. 5. 2016, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Milanu poteka veliki finale letošnje lige prvakov, v katerem merita moči dva kluba iz Madrida; Atletico in Real, se potegujeta za najpomembnejšo trofejo klubskega nogometa. V finalu bo nastopil še tretji Slovenec, vratar Jan Oblak; mu bo kot prvemu uspelo osvojiti naslov?

Reuters
Janu Oblaku se obeta izjemna kariera.

Do zdaj sta v finalu lige prvakov igrala le dva slovenska nogometaša, ki sta slovenski javnosti dobro poznana.

Srečo Katanec je bil prvi Slovenec, ki je zaigral v finalu lige prvakov in se neuspešno potegoval za naslov.

Prvi je bil aktualni trener slovenske reprezentance Srečko Katanec, ki je z genovsko Sampdorio leta 1992 šele po podaljških klonil v finalu proti Barceloni. Drugi pa je bil Zlatko Zahović, ki mu je leta 2001 s špansko Valencio uspelo priti do finala. Tudi on pa je šele po izvajanju enajstmetrovk izgubil finale. Ena izmed ključnih potez je bila tudi enajstmetrovka Oliverja Kahna, ki je našemu Zahoviću obranil strel z enajstih metrov in Bayernu s svojimi obrambami prinesel naslov.

Dva že bila del zmagovitih moštev

Zanimivo pa je, da sta dva Slovenca že bila člana zmagovitih moštev, vendar nista dobila priložnosti za igranje. Leto pred Katancem se je zmage v finalu veselil Marko Simeunović, ki je bil takrat tretji vratar izjemnega moštva Crvene zvezde. Drugi pa je bil leta 2010 aktualni reprezentant Rene Krhin, ki je bil v kadru ekipe uspešnega portugalskega trenerja Joseja Mourinha. Del moštva je bil v tistem času tudi naš vratar Vid Belec. Inter je takrat pod Mourinhovim vodstvom premagal Bayern in še zadnjič osvojil evropski naslov. Danes njihove barve brani Samir Handanović, še en izvrsten slovenski vratar, ki pa mu v nasprotju z Oblakom še ni uspelo osvojiti kakšne pomembnejše lovorike.

Reuters
Drugi, ki je s klopi zaigral v finalu, je bil Zlatko Zahović, ki bo zgrešeno enajstmetrovko verjetno obžaloval do konca življenja. Tudi njemu namreč ni uspelo osvojiti naslova.

M24
Oblak je že s šestnajstimi leti branil za prvo ekipo Olimpije.

Posnemal svojega očeta

Kot vedo povedati tisti, ki so Jana poznali že v otroških letih, je že takrat posnemal svojega očeta Matjaža. Ta je veljal za enega najboljših vratarjev v dvoranskem nogometu, Jan pa se je včasih postavil za vrata in posnemal očetove parade. Tudi sam je kmalu začel trenirati za ljubljansko Olimpijo in se na treninge vsak dan vozil iz domače Škofje Loke. Kot pove Jan, je vedno želel trenirati in je na igrišču ostajal po cele dneve.

Hiter preboj v enajsterico

Njegova kariera se je razvijala z bliskovito hitrostjo. Že pri šestnajstih letih je branil v prvi postavi Olimpije in že takrat kazal izjemen potencial. Za vratarje je še posebej redko, da se že pri teh letih prebijejo v prvo enajsterico. To pa mu je omogočila tudi fizična konstrukcija, po kateri ni več spominjal na najstnika. Eden redkih, ki je že tako zgodaj branil, je bil Realov vratar Iker Casillas, ki je bil tudi Janov otroški vzornik. Jani Pate, eden izmed Olimpijinih nogometnih legend in njegovih trenerjev, je dejal, da ima Jan vse, kar potrebuje sodoben vratar. »Čeprav je že izjemno mlad napravil korake v prvo enajsterico, je vneto poslušal in sledil vsem navodilom,« je povedal o razlogih za njegov uspešen razvoj.

Profimedia
Na kar 8 od 12 odigranih tekem v ligi prvakov Oblak do zdaj ni dobil gola.

Odhod na Portugalsko

Po dobrih obrambah v Olimpiji se je zanj začela zanimati lizbonska Benfica, ena najuspešnejših portugalskih ekip. Junija 2010 je tako za 1,7 milijona evrov prestopil k tej ekipi, kjer pa kot tako mlad vratar ni dobil priložnosti. Zato je v tem času kar trikrat odšel na posojo v druge klube. Svojo priložnost je dobil šele leta 2014, ko se je poškodoval prvi vratar. Jan pa je takoj zablestel. V 24 tekmah je prejel samo neverjetnih šest zadetkov. Z Benfico je istega leta zaigral tudi v finalu Lige Evropa in izgubil proti španski Sevilli.

Osebna izkaznica Jana Oblaka

Datum rojstva: 7. 1. 1993
Višina: 186 cm Teža: 77 kg
Klub (nastopi): Atletico Madrid (49)
Prejšnji klubi (nastopi): Olimpija (33), Beira-Mar (0), Olhanense (0), União Leiria (16), Rio Ave (28), Benfica (16), Benfica B (2) Igralno mesto: vratar
Število nastopov za reprezentanco: 6
Prvi nastop za reprezentanco: 11. 9. 2012, Norveška

Najdražji prestop v zgodovini

Istega leta je prestopil v madridski Atletico, ki je zanj odštel vrtoglavih 16 milijonov evrov. Jan je s tem postal najdražji nogometni vratar v dolgi zgodovini španskega nogometa. Poškodba pa mu je onemogočila igranje v prvi postavi, kjer je odlično branil Miguel Moyà. Govorilo se je celo, da ga bodo prodali. Toda tudi tokrat se je Janu nasmehnila sreča, saj je ob poškodbi Moye zaigral v prvi postavi in svoje priložnosti ni več izpustil iz rok.

Ruši rekorde

Oblak je za svoje odlične obrambe v letošnji sezoni dobil vrsto nagrad. Zaradi najboljšega razmerja med prejetimi zadetki (18) in številom odigranih tekem (38) v španski ligi je dobil nagrado zamora. Na tekmo je dobil manj kot 0,47 gola. Časnik Mundo Deportivo ga je razglasil za statistično najuspešnejšega vratarja v kar 113 let dolgi zgodovini Atletica. Za malo se mu je izmuznilo tudi to, da bi postal vratar z najmanj prejetimi zadetki v celotni zgodovini španske lige. S svojimi obrambami v ligi prvakov in obranjeno enajstmetrovko v polfinalu pa je bil med najbolj zaslužnimi za uvrstitev ekipe v finale, kar so mu priznavali številni tuji mediji in strokovna javnost.

100-milijonska odškodnina

Ne čudi, da mu je Atletico po odličnih obrambah letos hitro ponudil novo pogodbo, s katero je podvojil njegovo odškodnino, ki je pred tem znašala 50 milijonov evrov, kolikor naj bi bil zanj pripravljen odšteti Paris Saint-Germain. Kljub visoki odškodnini pa se še vedno pojavlja interes za njegov nakup in zanimivo bo videti, ali bo po poletju še ostal član iste ekipe.

Med stoterico najdražjih

Jan je po svoji vrednosti po ocenah Transfermarkta četrti najdražji svetovni vratar, je pa tudi med stotimi najdražjimi nogometaši na svetu. Ob upoštevanju dejstva, da so v nogomet aktivno vpleteni kar štirje odstotki svetovne populacije in da je na svetu kar 265 milijonov aktivnih igralcev nogometa, je to izjemen uspeh, ki je težko primerljiv z ostalimi športnimi uspehi.

Obetavna prihodnost

Če bo Oblak ohranil trezno glavo in ga ne bodo premagale poškodbe, se mu obeta izjemna kariera. Vsi predpogoji mu omogočajo, da lahko postane celo eden najboljših vratarjev v zgodovini, ki bi lahko prehitel tudi svojega nekdanjega vzornika Casillasa. Bo na to pot stopil že danes, z osvojitvijo najpomembnejše lovorike, ki jo premore svetovni klubski nogomet?