Nogomet

Marec bo za slovenski nogomet zanimiv mesec

Jure Bohorič/M.J.
2. 3. 2014, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Čas hitro beži, februar se je včeraj iztekel, danes je tukaj že prvi marčevski dan.

Grega Wernig

Marec bo za slovenski nogomet zanimiv mesec, priča bomo trem derbijem med Olimpijo in Mariborom (prvi bo na sporedu že jutri), hkrati tudi prvi reprezentančni tekmi v letu 2014. Izbrana vrsta se bo na Brdu pri Kranju zbrala v ponedeljek, a na slovenskih tleh ne bo dolgo ostala. Že v torek bo z Brnika odletela na črno celino, jekleni ptič bo pristal v Alžiru, v sosednji Blidi pa se bo nato v sredo ob 18. uri četa Srečka Katanca udarila z Alžirijo.

To bo srečanje starih znancev; Slovenci in Alžirci so se na nogometnem bojišču prvič in doslej edinkrat udarili leta 2010. Prizorišče je bilo svetovno prvenstvo v Južni Afriki, Slovenija se je tedaj veselila zgodovinske zmage. V četrtem poskusu je le zabeležila zmago na SP, edini zadetek je dosegel takratni kapetan Robi Koren. A brez pomoči Fauzija Čaučija, vratarja Alžirije, ne bi šlo.

Nesrečnež je posredoval katastrofalno slabo, žoga se mu je od rok odbila v mrežo. In Slovenija je slavila. Alžirci se bodo zdaj poskušali maščevati, toda gostje bodo naredili vse, da se takšen scenarij ne bo uresničil. Ker Katanec noče ničesar prepustiti naključju in predvsem zaradi tega, ker je pred njim prva od le treh prijateljskih tekem pred začetkom kvalifikacij za Euro 2016, se je odločil, da pri sestavi seznama igralcev ne bo eksperimentiral. Nanj je uvrstil preverjene moči, na pot bodo odšli znani obrazi. Spremembe ni praktično nobene, še najbolj v oči bode to, da med izbranci ni Zlatana Ljubijankića in Milivoja Novakovića.

A v tem primeru gre za pričakovano selektorjevo odločitev, napadalca se na Japonskem pripravljata na začetek nove sezone, zato bi bilo nesmiselno, da bi se v tem trenutku utrujala z napornim potovanjem sem in nazaj. Poleg tega Katanec oba dobro pozna; ve, česa sta sposobna, ve, da mu bosta na voljo, ko bo treba. Čeprav ju ni zraven, Katanec ni poklical nobenega novega napadalca. Na seznamu so tokrat dejansko le trije, poleg izjemno razigranega Romana Bezjaka iz Ludogorca še Nejc Pečnik iz Crvene zvezde in Tim Matavž, ki je okreval po poškodbi in se vrnil v postavo PSV-ja.

Spremembe ni praktično nobene, še najbolj v oči bode to, da med izbranci ni Zlatana Ljubijankića in Milivoja Novakovića. A v tem primeru gre za pričakovano selektorjevo odločitev, napadalca se na Japonskem pripravljata na začetek nove sezone, zato bi bilo nesmiselno, da bi se v tem trenutku utrujala z napornim potovanjem sem in nazaj.
 

Zraven tudi Birsa

Vratarska zasedba je pričakovana, Samirja Handanovića bosta iz gola izrivala Jan Oblak in Vid Belec. Med branilci sta se znašla tudi Gregor Balažic in Miral Samardžić, ki sta na novembrski prijateljski tekmi s Kanado več kot očitno prepričala in zadovoljila Katančev okus. Vezna linija je zvezdniška; klubi so zveneči: Fiorentina, Milan, Bologna, Torino ...

V primerjavi z zadnjo tekmo v letu 2013 se vračata Josip Iličić in Rene Krhin, zraven je vnovič Valter Birsa, ki se je v teh dneh otresel poškodbe in spet začel trenirati s soigralci pri Milanu. Da bi Katanec seznam objavil brez Kevina Kampla, je seveda skorajda nemogoče. V Nemčiji rojeni mladenič blesti v Avstriji, Katanec bo na prihajajoči tekmi v njem gotovo videl enega svojih največjih adutov. Z vezisti je povezana ena od redkih sprememb, tokrat si reprezentančne opreme ne bo nadel Željko Filipović iz Maribora, ki je bil v preteklosti že večkrat v selektorjevih načrtih. Je pa Maribor še naprej edini slovenski klub s predstavniki v državni reprezentanci. Tokrat ima sicer le dva, Katanec je vabilo poslal Martinu Milecu in Alešu Mertlju. »Od tekme s Kanado je minilo že nekaj časa, zato bo dobro, da se ponovno vidimo s fanti. In da ocenimo, v kakšnem stanju so,« pravi Katanec, ki je po vrnitvi na klop reprezentance stvari hitro postavil nazaj na pravo mesto. Izbrana vrsta ima zdaj spet rep in glavo, njena igra je iz tekme v tekmo boljša, bolj gledljiva, bolj učinkovita.

Za konec dodajmo še tole: Slovenija bo v sredo odigrala že svojo 196. tekmo v zgodovini. Reprezentanca se torej bliža velikemu jubileju, ker ga bo verjetno dočakala v kvalifikacijah za EP 2016, mora narediti vse, da bo tedaj kar najbolje pripravljena.