Nogomet

Brazilce čaka še veliko dela, a so optimisti

STA/N.K.
2. 12. 2013, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Približno šest mesecev pred prihodom nogometnih reprezentanc v Brazilijo, gostiteljico svetovnega prvenstva 2014, čaka še veliko dela, da bo 12 stadionov dovolj pripravljenih za enega največjih športnih dogodkov prihodnjega leta.

Reuters

Nesreča s smrtnim izidom pri gradnji stadiona v Sao Paulu, ki so ga izbrali za odprtje prvenstva (12. junija) in še pet drugih tekem, pomeni nadaljnje zamude pri gradnji. Tako še ni jasno, ali bo objekt dokončan do 31. decembra, roka, ki ga je postavila mednarodna nogometna zveza (Fifa). Lokalni organizacijski odbor zatrjuje, da bo stadion zagotovo gostil tekme mundiala.

Braziliji grozijo novi protesti

Smrti dveh gradbenih delavcev, že pred tem so se zgodile podobne nesreče na dveh drugih stadionih, sta bili zadnja stvar, ki ju je Brazilija potrebovala. Posebej zaradi tega, ker Braziliji grozijo novi protesti zaradi visokih stroškov organizacije prvenstva. Ti naj bi znašali 11 milijard dolarjev.

Junija je več kot milijon Brazilcev protestiralo zaradi denarnih (po večini davkoplačevalskih) zneskov, namenjenih gradnji stadionov, in korupcije v vladi. Novi protesti so zelo verjetni, poznavalci pa še ne znajo oceniti, kako obsežni (in nasilni) bodo in v kakšni meri bodo vplivali na dostop do stadionov.

Letališč jim ne bo uspelo prenoviti

Brazilija je obljubila, da bo prenovila in posodobila razpadajočo infrastrukturo, a je že priznala, da ji vsega zastavljenega ne bo uspelo uresničiti. Na primer, prenove letališč v Rio de Janeiru, Belo Horizonteju in Recifeju ne bodo nared pred SP, na katerem bo po državi potovalo tri milijone Brazilcev in 600.000 tujih navijačev.

Organizatorji pa zagotavljajo, da razlogov za kakršenkoli alarm ni. "V Braziliji bo za vzdušje skrbela zabava, ne pa protesti," trdi brazilski minister za šport Aldo Rebelo. SP bo sicer med 12. junijem in 13. julijem.