Košarka

Američani do pete zmage, Mehičani gredo naprej

M.J.
4. 9. 2014, 21.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V popoldanskih tekmah zadnjega kroga predtekmovanja na svetovnem prvenstvu v košarki so Američani dosegli še peto zmago, tokrat proti Ukrajini s 95:71. V slovenski skupini D je Mehika premagala Južno Korejo s 87:71 in si zagotovila nadaljevanje tekmovanja, Francija je Iran premagala z 81:76, Hrvaška pa Portoriko s 103:82.

Američani so ubrali podobno taktiko kot že na nekaterih prejšnjih tekmah. Bolj ležeren začetek je tekmecem omogočil, da so bili nekaj časa povsem enakovredni, Ukrajinci še do polčasa, ko so izgubljali le za dve točki, pozneje pa so favoriti pritisnili na plin in zanesljivo zmagali. Pri ZDA je bil prvi strelec James Harden s 17 točkami, Slava Kravcov jih je za Ukrajino zbral 15.

Mehika je izpolnila svojo nalogo in za uvrstitev na četrto mesto premagala Južno Korejo. Če bi slednja dosegla prvo zmago na SP, bi se vrata nadaljevanja odprla Angoli, toda Azijci niso bili dorasli Mehiki. Ta je celotno tekmo nadzorovala igro in vztrajno višala prednost, Hector Hernandez pa je zmago začinil z dvojnim dvojčkom (16 točk, 11 skokov). Pri Koreji pa je Taejoong Moon prav tako zbral 16 točk.

V nadaljevanje se je težje, kot je pričakovala, uvrstila tudi evropska prvakinja Francija. V današnji zadnji predtekmovalni tekmi so se Francozi mučili z Iranci slovenskega selektorja Memija Bečirovića. Ti so v zadnji četrtini krepko znižali zaostanek 17 točk po 30 minutah in na koncu je bilo le pet točk za Francijo (81:76). Francozi so imeli precej enakomerno razporejene igralce s točkami, največ so jih dosegli Thomas Heurtel (15), Evan Fournier (13) ter Joffrey Lauvergne in Boris Diaw po 12, pri Iranu pa sta izstopala Nikkhah Bahrami s 23 in Hamed Haddadi z 22 točkami.

Hrvaška ni imela težav s Portorikom, slavila je s 103:82 in se uvrstila v nadaljevanje, o mestu v skupini pa odloča zadnja tekma Grčija - Argentina. Po začetnem vodstvu s 13:0 je Hrvaška le še zanesljivo pripeljala tekmo do konca, Bojan Bogdanović pa je dvoboj končal pri 23 točkah. Jose Juan Barea jih je poražence dosegel 20.