Košarka

EuroBasket 2013: Kdo je slavil v prvem krogu?

STA / A.M.
13. 9. 2013, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Košarkarji Slovenije so v 1. krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji (skupina F) v ljubljanskih Stožicah s 84:77 premagali Italijo, doslej edino neporaženo ekipo na prvenstvu. Grčija je pred tem ugnala Španijo z 79:75, v prvi tekmi pa je Hrvaška z 88:63 premagala Finsko. Italija, Slovenija in Hrvaška imajo na čelu skupine po pet točk.

Krater Media Agency

V petek bodo v skupini E tekme drugega kroga drugega dela med Litvo in Belgijo (14.30), Ukrajino in Srbijo (17.45) ter Francijo in Latvijo (21.).

Slovenci so po dveh porazih dvoboj začeli dokaj nervozno, po zaostanku z 0:4 pa so po trojki Boštjana Nachbarja (5:4) in njegovem zabijanju (9:8) dvakrat povedli. Po tem izidu so bili Italijani do konca četrtine, ki so jo dobili z 21:18, ves čas v vodstvu. Gostitelji EP so drugo četrtino začeli z delnim izidom 5:0 in potem vodili praktično večji del tekme. Na krilih bratov Zorana in Gorana Dragića, ki sta kot podajalca in strelca vodila večino slovenskih akcij v tem delu, je Slovenija nekajkrat povedla s po petimi in šestimi točkami razlike, tik ob koncu za sedem (43:36), Goran Dragić pa je dosegel zadnji koš pred polčasom za vodstvo s 45:39.

Prednost sedmih točk Slovenije v začetku predzadnjega dela (48:;41) je po tehnični napaki Jake Blažiča hitro skopnela in Italijani so po trojki Luigija Datomeja celo izenačili (48:48), kar pa ni zmedlo Slovencev. Dragićema so se v napadu pridružili soigralci na čelu z Nacbarjem, Mirza Begić pa je po ujeti žogi pod obročem tekmecev zadel in v 26. minuti je Slovenija povedla z desetimi točkami naskoka (58:48). Ta razlika se ni povečala zaradi številnih zgrešenih metov pod samim obročem navkljub serijam požrtvovalnim napadalnim skokom in je pred zadnjo četrtino padla na šest točk (60:54).

V začetku zadnje četrtine je Slovenija dvakrat povedla za deset točk (64:54 in 67:57), po trojki Domna Lorbka pa je bilo tri minute in 20 sekund pred koncem še 74:65. Italijani se niso predali in so dvakrat prišli na tri točke razlike, nazadnje minuto in 34 sekund pred zadnjim zvokom sirene (74:77). Končnica je bila v znamenju bratov Dragić, ki sta zadela zadnjih sedem točk na tekmi, s tem pa so košarkarji Slovenije naredili velik korak k uvrstitvi v četrtfinale. Najboljši strelec tekme je bil Goran Dragić z 22 točkami, njegov mlajši brat Zoran pa je ob 15 točkah nanizal še 10 skokov.

Krater Media Agency

Grčija, naslednja tekmica Slovenije, tekma bo v soboto ob 21. uri, se je iz Kopra v Ljubljano preselila z dvema porazoma in dvema točkama, že na prvi tekmi pa ji je uspelo premagati branilce naslova iz Španije. Čeprav so Grki po prvi četrtini zaostajali za deset, so se v nadaljevanju zbrali in na krilih Vasilisa Spanulisa, ki je zaradi poškodbe gležnja izpustil dve tekmi, razorožili Špance. Ti so drugi polčas začeli s petimi zaporednimi točkami, Grki so poravnali na 43:43, igralci s Pirenejskega polotoka pa so po trojki Rudyja Fernandeza spet ušli na +3. Španci z Marcom Gasolom na parketu so brez težav držali prednost, tećžave pa so imeli, ko je bil na klopi.

Grčija je najprej ponovno izenačila, po dobrih štirih minutah zadnje četrtine povedla (62:61) in minuto in pol pred koncem povišala prednost na šest točk (72:66). V napeti končnici so branilci naslova skušali ujeti Grke, a je Spanulis z dvema prostima metoma soigralce popeljal na varno razliko, ki je v zaključku tekme niso več izpustili iz rok. Gasol in Fernandez sta dosegla po 20 točk, med ostalimi španskimi igralci pa se je le še Victor Claver, najboljši skakalec tekme (11) približal 10 točkam (9). Grke je do zmage vodil Spanoulis (20), Kostas Kaimakoglou je prispeval 11, Yannis Bourousis pa 10.

Krater Media Agency

Hrvaški košarkarji, ki so edini poraz doslej na EP doživeli proti slovenski reprezentanci v Celju, so povsem razbili eno najprijetnejših presenečenj Finsko. Ta je v predtekmovalni skupini v Kopru doživela le en poraz. Po štirih minutah druge četrtine je Hrvaška z delnim izidom 8:0 povedla s 25:11, štiri minute pred polčasom pa so Finci zaostajali že za 15 točk (15:30). Hrvatje so ob glasni podpori navijačev tudi v nadaljevanju zadevali mete iz vseh možnih položajev, v zadnjo četrtino pa so vstopili s prednostjo 25 točk (63:38) in odločili neenakovreden dvoboj. Prvi strelec je bil Damjan Rudež s 17 točkami, ob tem je dosegel kar pet trojk, Bojan Bogdanović jih je prispeval 15, v finski ekipi pa je bil z desetimi še najbolj razpoložen Shawn Huff.

Krater Media Agency