Bencin

Rosberg zmagovalec Silverstona

STA / A.M.
30. 6. 2013, 15.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemec Nico Rosberg (Mercedes) je zmagovalec osme dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v britanskem Silverstonu je slavil pred Avstralcem Markom Webbrom (Red Bull), tretji pa je bil Španec Fernando Alonso (Ferrari).

Reuters

Razplet dirke je bil po okusu nemških dirkačev in ljubiteljev tega športa, čeprav njihov najmočnejši adut ni prišel do cilja. Vettel je moral v 42. krogu zaradi okvare menjalnika svoj bolid zapeljati ob rob steze, nanjo pa je takoj zatem zapeljal varnostni avto.

Ta je bil na progi tudi v zgodnjem obdobju dirke. Preizkušnjo v Silverstonu so namreč zaznamovale tudi težave s pnevmatikami, saj je kar štirim dirkačem po eno razneslo med vožnjo, med osmoljenci je bil tudi najhitrejši iz kvalifikacij, domačin Lewis Hamilton (Mercedes). Po začetnem vodstvu je tako padel v ozadje, na koncu pa le prišel do četrtega mesta. Pred koncem pa je imel podobno slabo izkušnjo še drugi Mercedesov voznik Sergio Perez in v 47. krogu končal dirko predčasno.

Praznik britanskega avtomobilizma, ki ga je še dodatno spodbudil domači adut Hamilton, se je tako začel precej klavrno. Po devetih krogih so namreč domači navijači onemeli, saj je Hamilton, do takrat je prepričljivo vodil (odlično je izkoristil svoje najboljše startno izhodišče), nenadoma ostal z le tremi pnevmatikami. Četrto, zadnjo levo, je namreč na njegovem Mercedesu spektakularno razneslo med vožnjo in britanski nekdanji svetovni prvak se je bil prisiljen s počasno vožnjo vrniti v bokse. A smola Hamiltona je bila le napoved še dveh podobnih dogodkov, najprej je dirkalnik z raztrgano pnevmatiko komaj ukrotil Ferrarijev drugi voznik Felipe Massa, le krog pozneje pa se je isto zgodilo še Jean-Ericu Vergneju (Torro Roso). Vodstvo dirke se je odločilo, da bo na stezo zaradi ostankov pnevmatik in delov dirkalnikov poslalo varnostni avto, medtem pa so še pri vseh drugih ekipah preventivno zamenjali očitno preveč občutljive Pirellijeve pnevmatike.

Ko se je dirka nadaljevala, je bil v najboljšem položaju Rosberg, Hamilton pa se je moral prebijati iz ozadja. Ob drugih postankih v boksih so se pri Lotusu odločili za drugačno taktiko in Kimija Räikkönena niso poklicali na menjavo. Na koncu je Finec z izrabljenimi pnevmatikami veliko izgubljal, v zadnjem krogu dve mesti in padel na peto. Webber, pred kratkim je oznanil, da po koncu sezone zapušča karavano formule 1, pa je po slabem začetku napredoval skoraj povsem na vrh in se s 15. mesta prebil na drugo.

V ospredju je Rosberg zadržal vodstvo, Alonso, Hamilton in Raikkönen so uprizorili nekaj tesnih prehitevanj, na zmagovalni oder pa sta se nazadnje poleg nemškega dirkača, ki je tako slavil tretjič v karieri in si pripravil lepo izhodišče pred domačo dirko čez teden dni, še Webber in Alonso. Za moštvo Mercedesa kot tovarniško ekipo je bila zmaga na britanski dirki prva po uspehu Stirlinga Mossa v Aintreeju davnega leta 1955.

"Ta zmaga mi res veliko pomeni, sedež naše tovarne je le nekaj kilometrov stran in zato je uspeh še toliko več vreden. Je pa tudi nagrada za vse, kar smo naredili v tej sezoni," je po dirki dejal Rosberg in priznal, da je bilo dogajanje na stezi in ob njej z vsemi težavami in prekinitvami precej divje.

V skupnem seštevku SP je Vettel kljub odstopu zaradi tehničnih težav obdržal vodstvo s 132 točkami, Alonso je drugi s 111, Räikkönen pa je skupno tretji z 98 točkami, blizu sta še Hamilton z 89 in Webber s 87, današnji zmagovalec Rosberg pa se je tudi povsem približal vodilni peterici in je zdaj šesti z 82 točkami. Med konstruktorji je prvi Red Bull z 219, Mercedes jih ima 171, Ferrari pa 168.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala čez teden dni na nemškem Nürburgringu.