Prevroče

Prva polovica septembra kot julij

G.G./STA
15. 9. 2016, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prva polovica letošnjega septembra je bila za tri do pet stopinj Celzija toplejša od dolgoletnega povprečja. Meritve Agencije RS za okolje (Arso) so v večini Slovenije pokazale prvi ali drugi največji temperaturni odklon v zadnjih 50 letih

Profimedia

"Meritve temperature zraka na meteoroloških postajah kažejo, da sta bila prva dva tedna septembra mnogo toplejša, kot je običajno za ta del leta. Namesto jesenskih temperatur čez dan okoli 20 stopinj imamo temperaturne razmere, ki ustrezajo julijskim, torej zjutraj okoli 15 stopinj, čez dan pa tudi blizu 30 stopinj Celzija," je pojasnil Gregor Vertačnik z Arsa.

A že kmalu naj bi se ohladilo. "Z jutrišnjim dnem oziroma konec tedna bo najverjetneje prišlo do spremembe. Kaže se daljše obdobje zmerno toplega vremena, torej takšnega, kot je značilno za ta letni čas," je povedal.

Toplejši september je v skladu s splošnim trendom segrevanja ozračja. "Tudi poletje je bilo nadpovprečno toplo, če ga primerjamo z dolgoletnih obdobjem, torej od leta 1981 do 2010. Vendar je treba upoštevati, da se je v zadnjih desetletjih ozračje postopoma segrevalo in letošnje poletje v primerjavi z zadnjimi petimi ali desetimi ni bilo izstopajoče," je pojasnil Vertačnik.